Βαθαίνει το ρήγμα στην Ισπανία για την Καταλονία (video)

Στην Ισπανία η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης Ραχόι και των αυτονομιστών της Καταλονίας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Ο πρωθυπουργός τούς κάλεσε να μην ανεβάζουν την ένταση και να μην προχωρήσουν στο άτυπο δημοψήφισμα της πρώτης Οκτωβρίου. Οι Καταλανοί κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση για απολυταρχισμό και οι μαχητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται κυρίως στη Βαρκελώνη.

Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν μπροστά από την δικαστική αρχή της Βαρκελώνης. Είναι η επόμενη μέρα της εφόδου της αστυνομίας σε γραφεία της αυτόνομης διοίκησης της Καταλονίας με εντολή της τοπικής εισαγγελίας. Η κατάσχεση περίπου 10 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων και η σύλληψη των βασικών διοργανωτών της ψηφοφορίας έβγαλε στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών  που συσπειρώνονται αντιδρώντας στα κατασταλτικά μέτρα.

Όλη τη νύχτα εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν έξω από το τοπικό παράρτημα του υπουργείου οικονομικών  όπου ανακρίνονταν οι υπεύθυνοι φορολογίας και οικονομικών και συνελήφθη ο οικονομικός αρμόδιος για την ψηφοφορία. Προκλήθηκαν μικροεπεισόδια. Υπό την προστασία της τοπικής αστυνομίας οι πολιτοφύλακες βγήκαν από το κτίριο τα ξημερώματα.

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τους αποσχιστές να τα παρατήσουν: Τούς ζητώ να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ξέρουν πως τώρα αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να οργανωθεί. Τώρα πια δεν είναι παρά μια χίμαιρα ή χειρότερο η πρόφαση που φαίνεται βρήκαν κάποιοι  για να βαθύνουν το σχίσμα που προκάλεσαν στην καταλανική κοινωνία.

Οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος δηλώνουν αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό των συλληφθέντων. Ο Γιόρντι Σάντσες Ι Πικανιόλ, πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Καταλονίας λέει: Πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους και στις οικογένειές τους πως θα τους υποστηρίξουμε εδώ και ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καταλονίας.

Και ενώ οι Καταλανοί διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις και για την απελευθέρωση των συλληφθέντων παραμένει το ερώτημα αν τελικά θα φθάσουν μέχρι τις κάλπες μετά το βαρύ πλήγμα στο μηχανισμό του δημοψηφίσματος.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για αυτοδιάθεση της Καταλονίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα Μαδρίτη και Βαρκελώνη να επιστρέψουν στο διάλογο.
Ενώ η Στέρτζον αναγνώρισε ότι είναι «καθόλα νόµιµο για την Ισπανία να εναντιώνεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας», τόνισε μολαταύτα ότι «είναι ανησυχητικό ένα κράτος, όποιο και αν είναι, να αρνείται το δικαίωμα στους πολίτες του να εκφράσουν δημοκρατικά τη θέλησή τους».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ποπόρου
Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος