«200 κιθάρες» με «Άρωμα Ελλάδας» στο Μέγαρο – Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μπουντούνη

«200 κιθάρες» κουρδίζονται επί σκηνής και συντονίζονται με 6 νεανικές χορωδίες και σολίστ για να ερμηνεύσουν έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών, σε μια συναυλία με «Άρωμα Ελλάδας», το Σάββατο 21 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, με επικεφαλής τον πολυβραβευμένο συνθέτη και κιθαριστή Βαγγέλη Μπουντούνη.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή για την κιθάρα, τα ωδεία και την ελληνική μουσική, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στο επίκεντρο, αφιερωμένη -όπως επιθυμεί ο ίδιος ο Μίκης- σε έναν άλλο μεγάλο Έλληνα, τον Μάνο Χατζιδάκι.

Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία της Πρώτης Κιθαριστικής Ορχήστρας, ο συνθέτης και κιθαριστής Βαγγέλης Μπουντούνης, ο οποίος ηγείται αυτού του γιγαντιαίου σχήματος, μιλάει για την ξεχωριστή μουσική συνάντηση, στην οποία καλεσμένη είναι και η Μαρία Φαραντούρη.

«200 κιθάρες» με «Άρωμα Ελλάδας» στο Μέγαρο – Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μπουντούνηκ. Μπουντούνη, πώς ξεκίνησε η μουσική διαδρομή που οδήγησε στη δημιουργία των κιθαριστικών ορχηστρών;

Η ιστορία µε τις κιθαριστικές ορχήστρες ξεκινά το 1984. Τη χρονιά εκείνη έκανα το πρώτο Σεμινάριο Κιθάρας στο Ρέθυμνο, όπου είχαν μαζευτεί αρκετοί κιθαριστές απ’ όλη την Ελλάδα. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια συναυλία. Επειδή όμως ήμασταν πολλοί και η συναυλία θα ήταν τεράστια, αποφάσισα να παίξουμε κάτι όλοι μαζί. Έκανα διασκευές, μοίρασα νότες και αρχίσαμε να μελετάμε και να κάνουμε πρόβες. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος ύστερα από πρόσκλησή µου ήρθε στο Ρέθυμνο να διδάξει στο Σεμινάριο, άκουσε αυτή την «παράξενη» ορχήστρα, ενθουσιάστηκε από αυτόν τον νέο ήχο και αποφάσισε να διευθύνει ο ίδιος τις πρόβες και την ιστορική πρώτη συναυλία των «Κιθαριστών» στο «Τζαμί» του Ρεθύμνου, παρά το ότι η σκηνή ήταν πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό των κιθαριστών.

Η ορχήστρα αυτή γνώρισε πολλές περιπέτειες μέχρι την ιστορική συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών, το 2004 στο Ηρώδειο, µε τις 150 κιθάρες. Τότε πραγματοποιήσαμε µια τρέλα, ένα πείραμα που δεν είχε προηγούμενο! Και το πείραμα εκείνο πέτυχε! Το 2004, τότε που η Ελλάδα ήταν στα καλύτερά της, τότε που ανυποψίαστοι παίζαμε στο Ηρώδειο μόνο για την ιδέα της μουσικής, δεν είχαμε φανταστεί πως, από ένα σημείο και πέρα, όλες οι επόμενες συναυλίες των Κιθαριστών θα γίνονταν για μια άλλη Ιδέα, για την ιδέα της πατρίδα µας, για την Ελλάδα!

«200 κιθάρες» με «Άρωμα Ελλάδας» στο Μέγαρο – Συνέντευξη με τον Βαγγέλη ΜπουντούνηΚαλεσμένη στις συναυλίες είναι η Μαρία Φαραντούρη. Προφανώς δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή…

Αν η Ελλάδα είχε φωνή, αυτή θα ήταν της Μαρίας Φαραντούρη! Τι πιο φυσικό σε μια τέτοια συναυλία που γίνεται για την Ελλάδα και την ελληνική μουσική, και κυρίως για τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, να κυριαρχεί η φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και στους δύο κορυφαίους μας συνθέτες! Είναι μια μεγάλη Ελληνίδα, μια μεγάλη φωνή και στις 21 και 22 Απριλίου θα την τιμήσουμε όπως της αξίζει!

Αυτή η μεγάλη συναυλία-γιορτή έχει κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό; 

Οι 450 νέοι άνθρωποι που θα ανέβουν στη σκηνή του Μεγάρου, οι String Demons, η Μάρω Ραζή, η Μαρία Φαραντούρη, οι 200 Κιθαριστές, οι έξι Παιδικές Χορωδίες και όλοι οι συντελεστές που θα λάβουν μέρος, θα αποδείξουν ότι δεν είναι μόνο κιθαριστές, μουσικοί και τραγουδιστές. Θα αποδείξουν ότι είναι το ελληνικό «El Sistema», ότι είναι Έλληνες που παίζουν και τραγουδούν για την ωραιότερη χώρα του κόσμου, που παίζουν και τραγουδούν επειδή θέλουν να την κρατήσουν ζωντανή, επειδή θέλουν να μείνουν εδώ και να παλέψουν, για να γυρίσει αυτή η χώρα σελίδα το συντομότερο.

Όσοι έρθουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 21 και 22 Απριλίου, να είναι προετοιμασμένοι πως δεν θα ακούσουν απλώς μια μεγάλη συναυλία, να είναι έτοιμοι να ζήσουν μια μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα, με τους δύο μεγάλους Έλληνες, τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη στην πρώτη γραμμή.

«200 κιθάρες» με «Άρωμα Ελλάδας» στο Μέγαρο – Συνέντευξη με τον Βαγγέλη ΜπουντούνηΜια συναυλία με «Άρωμα Ελλάδας» στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σάββατο 21 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ

Ακούγονται, επίσης, συνθέσεις των Βασίλη Τσιτσάνη, Διονύση Σαββόπουλου, Ελένης Καραΐνδρου, String Demons και Βαγγέλη Μπουντούνη. Καλεσμένη η Μαρία Φαραντούρη. Σολίστ, οι String Demons (βιολί, βιολοντσέλο) και η Μάρω Ραζή (κιθάρα, reguindo). Μαζί τους, ο ομποΐστας Ευάγγελος Χριστόπουλος και ο ντράμερ Χάρης Παναγιωτόπουλος (ντραμς). Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή ΙLIUM και Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σε αυτή τη μουσική συνάντηση κορυφής, που αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων πολυπληθών συναυλιών του Βαγγέλη Μπουντούνη στο Ηρώδειο και στο ΜΜΑ, λαμβάνουν μέρος δεκάδες κιθαριστικές σχολές από όλη την Ελλάδα, σολίστ και καθηγητές κιθάρας καθώς και έξι χορωδιακά σύνολα.

«200 κιθάρες» με «Άρωμα Ελλάδας» στο Μέγαρο – Συνέντευξη με τον Βαγγέλη ΜπουντούνηΠρόκειται για τη Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης (διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού), τη Μικτή Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Αθηνών (διδασκαλία: Βασίλης Γιώτης), την Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης (διδασκαλία: Λώρα Πετροπούλου), την Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διδασκαλία: Ελπίδα Παουλίνο), την Παιδική Χορωδία Δ. Ωδείου Αμαρουσίου (διδασκαλία: Φωτεινή Κοσκόρου) και την Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης (διδασκαλία: Νεφέλη Χαδούλη).

Tιμές εισιτηρίων

6 € (φοιτητές, μαθητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 8,5 € (πολύτεκνοι, 65+) ● 10 € ● 18 € ● 25 € ● 35 € (διακεκριμένη ζώνη)

Eισιτήρια

Τηλ.: 210 7282333, megaron.gr

Η ΕΡΤ είναι χορηγός επικοινωνίας στη συναυλία.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος