2,5 εκ. ευρώ από Πρόγραμμα χρηματοδότησης- ΕΠΑΝΕΚ-,  του κτιρίου  Μετόχι Ησυχάκη (audio)

Την  Ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ  της Πράξης “ Αποκατάσταση Μετοχίου Ησυχάκη , στην Τ.Κ. Αλικιανού του Δήμου Πλατανιά, με νέες Χρήσεις Πολιτισμού- Εκπαίδευσης-Ψυχαγωγίας”, προϋπολογισμού 2.500.000,00€, ανακοίνωσε και επίσημα την Τετάρτη ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης.

2,5 εκ. ευρώ από Πρόγραμμα χρηματοδότησης- ΕΠΑΝΕΚ-,  του κτιρίου  Μετόχι Ησυχάκη (audio)

Ο Δήμαρχος Πλατανιά είχε μιλήσει στην ΕΡΤ Χανίων για την προσπάθεια που είχε καταβληθεί από τον ίδιο και τα στελέχη του Δήμου, προκειμένου να ενταχθεί το μεγαλόπνοο έργο διάσωσης, ανάδειξης και πολλαπλής αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ο κ.  Μαλανδράκης ανέφερε  χαρακτηριστικά ότι το “Μετόχι Ησυχάκη” στον Αλικιανό, κτίριο  ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και έμφορτο ιστορικών γεγονότων, δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή. Η προσπάθεια μας , από την αρχή της θητείας μας το 2011, ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ανακατασκευής  και ανάδειξης του. Είχαμε κατά καιρούς συνεργαστεί με  Αρχιτέκτονες και με  μεταπτυχιακούς φοιτητές , καθώς αποτελούσε τμήμα των πτυχιακών εργασιών τους, προκειμένου να διαμορφώσουμε τη δυνατότητα των χρήσεων του. Η ευκαιρία όμως δόθηκε πριν λίγους μήνες, όταν ανακοινώθηκε , απροσδόκητα,  η πρόσκληση από το ΕΠΑΝΕΚ ( κοινοτικό πρόγραμμα)  για επανάχρηση ιστορικών και ιδίως εμβληματικών κτιρίων. Η απόφαση πάρθηκε άμεσα , και παρότι μέσα στις γιορτές,  συστήθηκε μια ολιγάριθμη ομάδα και με συνεργασίες, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση την 1η μέρα και στο 1ο λεπτό, μόλις ´άνοιξε´ η ηλεκτρονική υποβολή.

Οι  συγκυρίες ήταν δύσκολες δεδομένου ότι ο χρόνος που είχαμε ήταν πολύ λίγος, ο προϋπολογισμός για τις έξι (6) περιφέρειες σε μετάβαση – που ανήκει η Κρήτη- ήταν πολύ μικρός, συγκριτικά και ο ανταγωνισμός πολύ μεγάλος. Το αποτέλεσμα όμως  ήταν  η έγκριση χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης του κτιρίου Ησυχάκη για δράσεις κοινωνικές , πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, με  απόφαση της ειδικής γραμματείας διαχείρισης τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ  ΤΣ Προϋπολογισμού 2.500.000,00€.

Επίσης στο ανακατασκευασμένο κτίριο θα μπορούν να φιλοξενηθούν και κοινωνικές δομές του Δήμου.

Η προσπάθεια δικαιώνεται και συνεχίζεται πλέον  για να γίνει το όραμα , έργο. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται όπως η έναρξη της διαδικασίας των μελετών,  προκειμένου να είμαστε σε θέση σε μεταγενέστερο χρόνο, να δημοπρατήσουμε το έργο της ανακατασκευής.

Οφείλω ένα  μεγάλο ευχαριστώ στη  ολιγάριθμη ομάδα υπαλλήλων,  συνεργατών εσωτερικών και εξωτερικών, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ένταξη στο πρόγραμμα  αυτού του ιστορικού κτιρίου.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος