Ανοιξιάτικη σούπα ψητής μελιτζάνας

Οι μελιτζάνες δεν είναι και το πρώτο λαχανικό που μας έρχεται κατά νου όταν μιλάμε για σούπες, πρόκειται παρόλα αυτά για μια εκπληκτικά νόστιμη σούπα. Τη συνταγή δίνει στη “Ραδιοτηλεόραση” η executive chef Αρτεμις-Diane Μπεμπλιδάκη. 

Υλικά

  • 2 μέτριες μελιτζάνες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι -ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου -ψιλοκομμένες
  • 2 μέτριες ντομάτες -ξεφλουδισμένες & ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ντοματοπολτός
  • 2 κ.σ χυμός λεμονιού
  • 1 λιτρο (4 φλυτζάνια) ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
  • ½ φλυτάνι φρέσκος βασιλικός -ψιλοκομμένος
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις ψήνουμε σε γκριλ για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, για 2 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό και το λεμόνι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και σκεπάζουμε να σιγοψηθεί.
  3. Εν τω μεταξύ, ελέγχουμε εάν ψήθηκαν οι μελιτζάνες. Όταν είναι έτοιμες, τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους και τις πολτοποιούμε σε ένα μπλεντεράκι. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά που βράζουν.
  4. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 2-3 λεπτά ακόμα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον βασιλικό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Η σούπα σερβίρεται ζεστή με φέτες ψημένου ψωμιού.

Tip: Μπορούμε εάν θέλουμε (λίγο πριν σερβίρουμε) να προσθέσουμε μια κουταλιά φυτική κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά γιαούρτι στο κάθε πιάτο.


*Η Άρτεμις-Diane Μπεμπλιδάκη είναι μέλος της WACS (World Association of Chef’s Societies). Έχει εργαστεί ως Executive Head Chef για μεγάλους ομίλους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ως Executive Chef σε 5στερα ξενοδοχεία. Το 2014 ανέλαβε την εκπροσώπηση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην Μ. Βρετανία και Ιρλανδία, ενώ τον Μάρτιο του 2015 ο Όμιλος Unesco της απένειμε βραβείο ως αναγνώριση του έργου και των δραστηριοτήτων της για την εξάπλωση και διάδοση της Κρητικής Γαστρονομίας. Σήμερα, μοιράζει τον χρόνο της εργασιακά σε Κρήτη και Λονδίνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος