Τips για διακοπές χωρίς δυσάρεστες… εκπλήξεις!

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η πιο ανέμελη περίοδος, και στη χώρα μας είναι συνυφασμένες με τον ήλιο και τη θάλασσα. Yπάρχουν, όμως, πολλοί κίνδυνοι που καραδοκούν και μπορεί να μετατρέψουν το πολυπόθητο ταξίδι σε… δυσάρεστη εμπειρία.

Τips για διακοπές χωρίς δυσάρεστες… εκπλήξεις!Οι… κίνδυνοι των διακοπών

  • Αχινοί. Αν τους πατήσετε, αφαιρέστε, με μεγάλη προσοχή, τα αγκάθια από το δέρμα που έχετε, ήδη, μαλακώσει με μαλακτικό προϊόν και απολυμάνετε καλά.
  • Βράχια. Αν τραυματιστείτε, καθαρίστε καλά την πληγή με οξυζενέ ή ιώδιο και δέστε με αποστειρωμένη γάζα. Αν το τραύμα είναι βαθύ, ίσως χρειασθεί ράψιμο ή θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Γαστρεντερίτιδα. Οφείλεται, κυρίως, σε ιούς η μικρόβια (π.χ. σαλμονέλα), που δημιουργούνται σε αλλοιωμένα τρόφιμα λόγω της ζέστης ή από πόσιμο νερό αγνώστου προέλευσης ή καθαρότητας.
  • Έντομα. Ο μεγάλος κίνδυνος των διακοπών και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, αφαιρέστε αμέσως το κεντρί με βελόνα και χρησιμοποιήστε πάγο, ψυχρά επιθέματα, κορτιζονούχο αλοιφή, ενώ, αν είναι απαραίτητο, πάρτε αντιισταμινικό χάπι. Σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί, χρησιμοποιήστε αμέσως ενέσιμο κορτιζόνης.

Προσοχή. Αν έπειτα από τσίμπημα νιώσετε δυσφορία, δύσπνοια, υπόταση, βραχνάδα ή μελάνιασμα, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό.

  • Τips για διακοπές χωρίς δυσάρεστες… εκπλήξεις!Ηλιακό έγκαυμα: Προκαλείται από έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό προϊόν και εκδηλώνεται στο δέρμα με κοκκινίλα, φυσαλίδες ή έντονο κάψιμο. Σε περίπτωση εγκαύματος, τοποθετήστε, αμέσως, ειδική αλοιφή για εγκαύματα και επισκεφθείτε το πλησιέστερο ιατρείο.
  • Ηλίαση: Παρατηρείται, συχνά, μετά την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και τα συμπτώματα παρουσιάζονται, κυρίως το απόγευμα, με πονοκέφαλο, τάση για εμετό, ρίγη και πυρετό.
  • Τσούχτρες: Απομακρύνετε, με καλυμμένα χέρια, τα κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας.

Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τρίψετε το σημείο του δέρματος με άμμο, ενώ, στη συνέχεια, τοποθετήστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο, αμμωνία, οινόπνευμα, ειδικό στικ και αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο αλοιφή. Αν τα συμπτώματα παραμένουν, χρειάζεται ένεση κορτιζόνης.

  • Φίδια. Ο πιο επικίνδυνος εχθρός του καλοκαιριού και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, αλλά με εντονότατο τοπικό πόνο που προκαλείται στο μέρος του δαγκώματος. Αν σας δαγκώσει φίδι, η χρήση ένεσης κορτιζόνης είναι απαραίτητη και θα πρέπει, επειγόντως, να μεταφερθείτε στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο γιατί, ίσως, χρειαστεί να γίνει ειδικός αντιοφικός ορός.

Τip Να έχετε πάντοτε στις διακοπές το προσωπικό σας φαρμακείο με ό,τι είναι αναγκαίο. Αν είστε αλλεργικοί, χρειάζεστε πάντα μαζί σας ένεση κορτιζόνης. Και, φυσικά, πάντα συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό γιατρό πριν φύγουμε για διακοπές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος