Εκδήλωση για την Υπατία στην Αλεξάνδρεια από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α’»

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υπατία η Αλεξανδρινή, διαχρονικό σύμβολο γυναίκας υπό το πρίσμα του  Νεοπλατωνισμού» διοργάνωσε την Πέμπτη, 7 Απριλίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α’» στην ιστορική έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτάτου, σε συνεργασία με τους τομείς Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του «Πτολεμαίου» Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου προχώρησε σε ανασκόπηση της παράδοσης του συλλόγου που υπερβαίνει τα 114 χρόνια λειτουργίας, αναφερόμενη σε σημαντικά μέλη του συλλόγου όπως ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, αλλά και η πρώην πρόεδρος του συλλόγου Αγγελική Παναγιωτάτου, η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Ακολούθησαν οι τέσσερις εισηγήσεις πάνω στο θέμα που ήταν κυρίως προσανατολισμένες στην δυτική πρόσληψη του ονόματος της Υπατίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Την πρώτη εισήγηση παρουσίασε η υποψήφια διδάκτωρ, Θεοδώρα Βότη είχε θέμα «Υπατία η Αλεξανδρινή: Ωδή στην Επιστήμη», και ακολούθησαν οι καθηγητές Κωνσταντίνος Ράντης  με θέμα «Η Υπατία στην αισθητική νεωτερικότητα», Αθανάσιος Σακελλαριάδης με θέμα «Η θέση της γυναίκας στην Αρχαιότητα και όψεις αναφοράς της στον σύγχρονο κόσμο» και Συλβάνα Χρυσακοπούλου με θέμα «Τι δίδαξε η Διοτίμα στον Σωκράτη». Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησε διάλογος μεταξύ των εισηγητών και του κοινού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πατριαρχικός επίτροπος, Μητροπολίτης Πηλουσίου Νάρκισσος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, ενώ παρόντες ήταν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, καθώς επίσης και μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, Πηγή : Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος