ROOM18 στο μουσείο Μπενάκη

Τρία δωμάτια σε κανονικές διαστάσεις «πρωταγωνιστούν» στην πρωτότυπη έκθεση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ROOM18, που υλοποιείται και παρουσιάζεται από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς).

Πώς είναι ένα καταπράσινο δωμάτιο-πάρκο εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία; Πώς φαντάζει ένα δωμάτιο-διάδρομος στο οποίο όλα τα έπιπλα, με τη βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτώνται σε διάφορα ύψη; Τι θέση έχει ένα αιωρούμενο δωμάτιο μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;

ROOM18 στο μουσείο Μπενάκη

Θέμα της έκθεσης διαγωνισμού ROOM18 είναι ο εσωτερικός χώρος ενός τυπικού δωματίου ύπνου σε ελληνικό αστικό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου ορίζονταν από τις προδιαγραφές του υπουργείου Τουρισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) τα τρία βραβευμένα δωμάτια όπως τα φαντάστηκαν και τα σχεδίασαν ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (1ο βραβείο, Ελλάδα), Joao Prates Ruivo (2ο βραβείο, Πορτογαλία) και Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο βραβείο, Ισπανία).

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση ιδεών που θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα δεδομένα στην αρχιτεκτονική φιλοξενίας, εστιάζοντας στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Η έκθεση πλαισιώνεται με την παρουσίαση, υπό τη μορφή πινακίδων, των 262 συμμετοχών από 580 συντελεστές, προερχόμενων από 17 χώρες.

Η υλοποίηση των αποτελεσμάτων ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τα προσδοκώμενα, όχι μόνο σε αριθμό, αλλά και σε ποιότητα.

Η έκθεση ανοίγει έναν νέο ορίζοντα ώστε η ελληνική αρχιτεκτονική να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον του αρχιτέκτονα στην κατασκευή δημόσιων κτηρίων αλλά να αναπτύσσεται εκεί που ο άνθρωπος δραστηριοποιείται καθημερινά.

ROOM18 στο μουσείο Μπενάκη

Το ROOM18 είναι ένα πρόγραμμα διερεύνησης της αρχιτεκτονικής φιλοξενίας. Έρχεται 10 χρόνια μετά τον πρώτο κύκλο τριών διαγωνισμών που είχε διοργανώσει η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, με θέμα την αρχιτεκτονική της συλλογικής κατοικίας σε αστικό, προαστιακό και εξωαστικό περιβάλλον, την περίοδο 2006-2007. Το πρόγραμμα συνιστούν τέσσερις δράσεις σε αλληλεπίδραση: ένας διαγωνισμός, ένα ανοιχτό ψηφιακό αρχείο, η παρούσα έκθεση και ο ειδικός τόμος ROOM18, που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο 2017 και στον οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά τα τρία βραβευμένα δωμάτια και οι 100 καλύτερες προτάσεις, σύμφωνα με την κρίση της κριτικής επιτροπής (που αποτελούνταν από τους αρχιτέκτονες Γ. Πανέτσο, Γ. Τζιρτζιλάκη, Γ. Αίσωπο και Μ. Φιλιππίδη).

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Γ. Πανέτσος και ο Νίκος Σούλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος