Έναν ξεχωριστό διάλογο σύγχρονης και αρχαίας τέχνης μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εννέα έργα του Αμερικανού Σάι Τουόμπλι, τα οποία πλαισιώνουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι ως τις 24 Απριλίου 2017, «συνομιλούν» με εννέα αρχαιότητες στην έκθεση με τον τίτλο «Θεϊκοί Διάλογοι. Ο Cy Twombly και η ελληνική αρχαιότητα», η οποία διαρκεί από τις 25 Μαΐου ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2017.
Για πρώτη φορά, έργα του σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και την επαφή του με την Ελλάδα, παρουσιάζονται δίπλα σε έργα της αρχαιότητας.
Η σχέση του Αμερικανού καλλιτέχνη με τη Μεσόγειο είναι γνωστή. Ο Τουόμπλι ερωτεύεται την περιοχή ύστερα από ένα ταξίδι τη δεκαετία του ’50 και έκτοτε επιλέγει την Ιταλία για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του (πέθανε στη Ρώμη το 2011). Η σχέση του με την Ελλάδα είναι επίσης σαφής, καθώς επισκέπτεται τη χώρα μας πολλές φορές, μελετά και εμπνέεται από τους μύθους και τον πολιτισμό της. Μάλιστα, μετά την πρώτη επίσκεψή του στις Κυκλάδες το 1961, φτιάχνει μια σειρά από σχέδια, τις «Δήλιες Ωδές», οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης «The last grand tour – Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2011.
Συνοδοιπόρος του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ και του Τζάσπερ Τζονς, ο Τουόμπλι συνδύαζε στη ζωγραφική του τεχνικές σχεδίου και επαναλαμβανόμενες γραμμές, λέξεις και γκράφιτι. Έργα του φιλοξενούνται στα περισσότερα μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, όπως στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Το 2010 ζωγράφισε οροφή αίθουσας στο Λούβρο, έργο εμπνευσμένο από την Ελλάδα.
Την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επιμελούνται ο Καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και ο Γιόνας Στόρσβε, επιμελητής στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης Cy Twombly που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Κέντρο.
- Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
- Τηλ.: 210 72 28 321-3
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
* Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για δημοσίευση
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος