Ευρώπη: Νέες υγειονομικές συνθήκες για τα σχολεία

Με νέες υγειονομικές συνήθειες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, ανοιγώντας τις σχολικές αίθουσες για όλους τους μαθητές παρά την συνεχόμενη έξαρση της Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με στόχο ωστόσο τον περιορισμό των κρουσμάτων, η επιστροφή στα θρανία δεν θα μοιάζει με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς τα νέα μέτρα προστασίας που θεσπίζονται σταδιακά σε όλες τις ευρωπαικές χώρες προβλέπουν την υποχρεωτική  χρήση μάσκας, αισθητά μικρότερο αριθμό μαθητών στις τάξεις και μειωμένες διδακτικές ώρες.

Οι νέες συνθήκες που επρόκειτο να επικρατήσουν στα σχολεία προβληματίζουν οχι μόνο τους ίδιους τους μαθητές αλλά και τους γονείς και κυρίως τους εκπαιδευτικούς που ισχυρίζονται ότι τα νέα μέτρα είναι ανεπαρκή και δεν ελήφθησαν εγκαίρως. Με αποτέλεσμα, πολλοι γονείς να προτιμούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο ασφαλές αλλα περιορισμένο περιβάλλον του σπιτιού, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούν τη συνέχεια των online μαθημάτων μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο για την Covid-19.

Στην Ισπανία, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι τα παιδιά λόγω της μακράς απουσίας του απο τα σχολικά θρανία, οφείλουν να επιστρέψουν σ’αυτά και να συμμορφωθούν με τούς νέους κανόνες προστασίας παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις ανησυχίες  των γονιών για τη χρήση της μάσκας και τη δυνατότητα των παιδιών να τηρήσουν τα μέτρα. Επιπλέον, η περιφέρεια της Μαδρίτης πέρα απο τις 11.000 προσλήψεις  που ανακοίνωσε το τελευταίο διάστημα, επέλεξε να γίνονται μαθήματα σε υπαίθριες τάξεις.

Στην Ιταλία, από την άλλη  δε φαίνεται να επιβάλλεται απ’ την κυβέρνηση  η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα παιδιά, αν είναι δυνατόν να τηρείται το ένα μέτρο απόσταση μεταξύ των μαθητών. Η κυβέρνηση μάλιστα προχώρησε στην αγορά ατομικών θρανίων που κόστισαν 2,4 εκατ. ,τα οποία θα παραδοθούν τον Οκτώβριο.

Στη Γερμανία τα σχολεία άρχισαν να λειτουργούν κανονικά,με το κίνδυνο ωστόσο να είναι έντονα υπαρκτός, καθώς ήδη δύο σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν και πάλι μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε τάξη.

Την ίδια ώρα χώρες, όπως η Σερβία και η Βοσνία έχουν αποφασίσει να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών σε 15 μαθητές ανα τάξη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της Βοσνίας τα νέα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το συχνό πλύσιμο των χεριών και  εξετάζουν τη βραχύτερη διάρκεια των μαθημάτων οχι περισσότερο από 20 λεπτά.

Και τα παιδιά στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στις τάξεις τους έπειτα από τις δίμηνες καλοκαιρινές διακοπές που ακολούθησαν μια περίοδο δύο εβδομάδων υποχρεωτικών μαθημάτων και παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές από 11 ως 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να φοράνε τη μάσκα τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Οι τάξεις θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Στα νηπιαγωγεία οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των μαθητών της ίδιας τάξης δεν είναι υποχρεωτικό να τηρούνται. Η δασκάλα Σοφί Βενετιτάι από το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, είπε: “Μας λείπουν οι σαφείς κανόνες για ό,τι συμβαίνει έξω από τις τάξεις. Για παράδειγμα, στη βιβλιοθήκη, μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν μαθητή να δανειστεί ένα βιβλίο που μόλις έχει επιστραφεί;”.

“Η περίοδος του εγκλεισμού ήταν μια κόλαση, δεν θα το περάσουμε ξανά, δεν συζητείται καν”, λέει η 42χρονη Φλοράνς, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας από 5 έως 13 ετώνπου ζει στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, μεμονωμένα σχολεία πιθανόν να κλείσουν ξανά, αλλά το κλείσιμό τους θα αποφασιστεί κατά περίπτωση.

Από τις 27 Απριλίου οι μαθητές της Νορβηγίας επιστρέφουν σταδιακά στις τάξεις. Η τηλεκπαίδευση δεν επιτρέπεται πλέον και ο μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Στα διαλείμματα τα παιδιά βγαίνουν σε διαφορετικά σημεία του προαύλιου.

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία και στην Πολωνία χωρίς να είναι υποχρεωτική η μάσκα. Οι γονείς που δεν θα στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο θα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό πρόστιμο.

Στη Ρωσία άνοιξαν τα σχολεία χωρίς την επιλογή της τηλεκπαίδευσης. Στο σχολείο οι μαθητές θα θερμομετρούνται και η χρήση της μάσκας για τους μαθητές συστήνεται και δεν επιβάλλεται. Οι δάσκαλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να τη φοράνε.

Τα σχολεία στη Σουηδία παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στα μέσα Αυγούστου υποδέχτηκαν τους μαθητές μετά τις θερινές τους διακοπές. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές και το κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την επιβολή των κανόνων κατά την κρίση του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος