Γιαγιάδες από όλο τον κόσμο σε ρόλο chef στη Νέα Υόρκη

Υπάρχουν λάτρεις του καλού φαγητού που μπορεί να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη για να απολαύσουν γευστικά εδέσματα από καταξιωμένους σεφ. Υπάρχουν όμως και οι φανατικοί οπαδοί της παραδοσιακής κουζίνας και μάλιστα από τα χέρια της γιαγιάς. Σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης τον ρόλο των chef έχουν αναλάβει γιαγιάδες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Γιαγιάδες από όλο τον κόσμο σε ρόλο chef στη Νέα ΥόρκηΤο εστιατόριο «Enoteka Maria» στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης του Τζόντι Σκαραβέλα άνοιξε τις πύλες του το 2006 και απασχολεί γιαγιάδες από τη Ρωσία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Φιλιππίνες κ.α., γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου. Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες, η μία είναι πάντοτε Ιταλίδα και η άλλη από διαφορετική χώρα.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν, Τζόντι Σκαραβέλα, δημιούργησε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του. Στην αρχή άνοιξε την κουζίνα του σε Ιταλίδες γιαγιάδες, λόγω της καταγωγής του. «Όταν βλέπω μία Ιταλίδα γιαγιά στην κουζίνα να μαγειρεύει αισθάνομαι ασφάλεια», είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Refinery29. Εκείνο που παρατήρησε ήταν ότι οι πελάτες διασκέδαζαν να συζητούν με τις Ιταλίδες γιαγιάδες «σεφ» και σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να εντάξει στην ομάδα και γιαγιάδες από άλλες χώρες. Στο εστιατόριο του σήμερα εργάζονται 30-40 γιαγιάδες.

Το εστιατόριο προσελκύει τουρίστες και λάτρεις του φαγητού από όλο τον κόσμο. Ο Τζόντι Σκαραβέλα δέχεται τηλεφωνήματα για κρατήσεις από την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ιταλία. Οι γιαγιάδες που μαγειρεύουν στο τέλος της ημέρας εισπράττουν χειροκρότημα. Πολύ συχνά δέχονται τα καλύτερα σχόλια για τις μαγειρικές τους ικανότητες.

Στην ιστοσελίδα του «Enoteca Maria», εκτός από τις πληροφορίες για το εστιατόριο, υπάρχουν τα ονόματα όλων των γιαγιάδων που μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους και σύντομα βιογραφικά τους.

Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο.

Οι γιαγιάδες στο «Enoteca Maria» είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και θεωρούν η μία την άλλη φίλη, παρότι συχνά υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας. Επικοινωνούν μεταξύ τους με σπαστά αγγλικά και με τη βοήθεια των πολύγλωσσων σερβιτόρων.

Ο Τζόντι Σκαραβέλα το 2011 ξεκίνησε να δημιουργεί ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο «Γιαγιάδες του κόσμου». Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών, στο οποίο ο καθένας μπορεί να προσθέσει μία σύντομη βιογραφία της γιαγιάς του, τρεις φωτογραφίες και μία συνταγή της, γραμμένη στη μητρική γλώσσα. Όραμά του, όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, είναι το βιβλίο να αποτελέσει την πιο μεγάλη συλλογή συνταγών γιαγιάδων, των διαλέκτων και των αναμνήσεών τους, μία μαρτυρία της γαστρονομικής κουλτούρας των απλών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Οι γιαγιάδες-σεφ από τα μέσα Μαρτίου του 2017 άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής, διδάσκουν πώς φτιάχνονται τα ξεχωριστά τους πιάτα. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή χωρίς να μπορούν να επιλέξουν ποιας εθνικότητας γιαγιά θα τους μυήσει στα μυστικά της κουζίνας της. Στόχος των μαθημάτων είναι όσοι συμμετέχουν να μάθουν να δημιουργούν στην κουζίνα με τον μοναδικό τρόπο της γιαγιάς.

Ποια είναι η γιαγιά Πλουμίτσα

Γιαγιάδες από όλο τον κόσμο σε ρόλο chef στη Νέα Υόρκη
Την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η γιαγιά Πλουμίτσα από τη Χίο

Η γιαγιά Πλουμίτσα κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση που βρίσκετε στο νησί της  Χίου. Από μικρή της άρεσε πολύ να φτιάχνει γλυκά. Στα 24 της, παντρεύτηκε και μετακόμισε στην Αμερική. Δεν ήξερε να μαγειρεύει τίποτα, αλλά ο άντρας της, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η θεία της, την έμαθαν να μαγειρεύει.

Έκανε τρία παιδιά και τα έστειλε σε ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόταν όταν τα παιδιά της ήταν μικρά, είχε πολύ ελεύθερο χρόνο. Επειδή της άρεσε πολύ να μαγειρεύει τα ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα της, αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτό. Στα γράμματα που της έστελνε η μητέρα της, έγραφε πώς έφτιαχνε διάφορα παραδοσιακά φαγητά και η Πλουμίτσα ακολουθούσε τις οδηγίες της πιστά. Σιγά-σιγά έμαθε να φτιάχνει τα ωραία φαγητά της μητέρας της.

Τώρα πια, γνωρίζει όλα τα μυστικά της καλής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Και τώρα η ίδια θέλει να μάθει σε όλους ποια είναι τα πιάτα της Ελλάδας.

Η γιαγιά Πλουμίτσα είναι ενθουσιασμένη κάθε φορά που μαγειρεύει και παρουσιάζει μια γεύση της Ελλάδας στο εστιατόριο «Enoteca Maria».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος