Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μάς μιλάει για τις «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες»

Με αφορμή την παράσταση «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες», που επιστρέφει, για τρίτη χρονιά, στο Θέατρο Πόρτα, ο Διαμαντής Αδαμαντίδης, που υποδύεται τον έφηβο Τέρλες, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για τον ρόλο του, το “επικίνδυνα επίκαιρο” κείμενο του Ρόμπερτ Μούζιλ, αλλά και για τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

-Υποδύεστε τον Τέρλες, έναν νεαρό που ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα σε ένα αυστηρό ίδρυμα των αρχών του εικοστού αιώνα στην Αυστροουγγαρία, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τη «σκοτεινή πλευρά» της ανθρώπινης ύπαρξης! Μιλήστε μας για τον ρόλο σας…

Ο Τέρλες συναντάει τον εαυτό του μέσα σε δύσκολες συνθήκες, όντως. Παρ’ όλα αυτά, όταν είσαι στην εφηβεία, κάθε λεπτό που περνάει κάτι μετακινείται μέσα σου, αδιαμφισβήτητα. Ο Μούζιλ απλώς έχει φροντίσει, προσέχοντας κάθε λέξη του μυθιστορήματός του, να μας μεταφέρει στο εκατό τοις εκατό αυτά που βιώνει ο χαρακτήρας, τα οποία είναι μοναδικά, υπόγεια και επώδυνα. Δεν θα ήθελα, όμως, να χαρακτηρίσω αυτή την περιοχή του ήρωα ως τη “σκοτεινή πλευρά” της ανθρώπινης ύπαρξης. Με αυτή την πλευρά μπορεί να έρχεται αντιμέτωπος, π.χ., ο Ρασκόλνικοφ του Ντοστογιέφσκι, όχι όμως ο Τέρλες. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας βιώνει και αισθάνεται πράγματα που μπορεί να έχει αισθανθεί ο καθένας μας στην εφηβεία του. Το αν θέλουμε να τα παραδεχτούμε ή όχι, είναι ένα άλλο θέμα.

Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μάς μιλάει για τις «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες»-Πόσο επίκαιροι είναι οι χαρακτήρες του έργου; Τους συναντάμε σήμερα;

Φυσικά. Είναι αγόρια στην εφηβεία. Σαφώς και διαφέρει το περιβάλλον που μεγαλώνουν σε σχέση με τις συνθήκες που ζουν τα παιδιά σήμερα, αλλά, να, κάθε τόσο θα ακούσουμε στις ειδήσεις μια ιστορία εφήβων που θα μας σοκάρει. Δεν είναι τυχαίο. Σίγουρα θα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα από τότε, αλλά δεν ξέρω ποια.

-Το βιβλίο του Ρόμπερτ Μούζιλ, στο οποίο βασίζεται η παράσταση, θεωρείται προφητικό, γιατί, όπως λένε οι αναλυτές, περιγράφει με ακρίβεια τις δικτατορίες του εικοστού αιώνα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν ομοιότητες με τη σημερινή εποχή;

Έχουμε ντύσει τον εικοστό πρώτο αιώνα με έναν μανδύα προόδου και ανάπτυξης, ενώ τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη, αλλά και παντού, μας δείχνουν ότι υπάρχουν δικτατορίες και σήμερα. Μιλώντας όχι σαν ιστορικός, αλλά ως απλός παρατηρητής, έχω την εντύπωση ότι έχουμε περάσει αυτή τη λεπτή γραμμή που μας διαφοροποιούσε από εκείνα τα χρόνια.

Οταν είσαι στην εφηβεία, κάθε λεπτό που περνάει κάτι μετακινείται μέσα σου, αδιαμφισβήτητα.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει με ιδιαίτερο τρόπο την εφηβεία. Πώς ανταποκρίνεται το κοινό σ’ αυτό το “σκληρό” κείμενο;

Η ανταπόκριση του κοινού είναι συγκινητική. Η παράσταση αγγίζει ευαίσθητες περιοχές του καθενός και τις φέρνει κάπως στην επιφάνεια. Αν για ένα δευτερόλεπτο, λοιπόν, μπορέσουμε να ακουμπήσουμε τον θεατή, τότε κάτι έχουμε καταφέρει. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει, γι’ αυτό και ακούμε όμορφα λόγια από τον κόσμο.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες, ώστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του ρόλου σας;

Εντάχθηκα στην παράσταση πέρυσι, που ήταν η δεύτερη χρονιά παραστάσεων. Υπήρξαν αρκετές δυσκολίες από άποψη χρόνου, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γεωργία Μαυραγάνη που με εμπιστεύτηκε και με καθοδήγησε, ώστε μόνο σε 15 πρόβες μπόρεσα να αντεπεξέλθω. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη βοήθειά του τον Βαγγέλη Αμπατζή, τον οποίο αντικατέστησα, αλλά και τους συμπαίκτες μου, Μπλερίμ, Γρηγόρη και Βασίλη, με τους οποίους φέτος έχουμε φτιάξει μια πιο δυνατή ομάδα και δοκιμάζουμε περισσότερα πράγματα.

Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μάς μιλάει για τις «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες»Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21:15, έως τις 2 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Πόρτα.

Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μάς μιλάει για τις «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες»Ο νεαρός Τέρλες ανακαλύπτει συνεχώς τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα σε ένα αυστηρό ίδρυμα των αρχών του εικοστού αιώνα, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των καλύτερων οικογενειών της Αυστρίας. Σ’ ένα στρατιωτικό οικοτροφείο της Αυστροουγγαρίας οι νεαροί οικότροφοι θα “συλλάβουν” τον συμμαθητή τους να κλέβει. Δεν θα τον παραδώσουν όμως για να τιμωρηθεί αλλά, αντίθετα, θα βρουν την ευκαιρία να τον “χρησιμοποιήσουν ως όργανο” ξεσπώντας πάνω του -σχεδόν-ασυνείδητα όλη τους την καταπιεσμένη ορμή και σεξουαλικότητα. Το ιδιαίτερο σε αυτή την ιστορία του Μούζιλ είναι πως το αυτοβιογραφικό περιστατικό των εφηβικών του χρόνων αποτελεί μια άριστη αφορμή, μια παραβολή της μετέπειτα ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και της ανθρώπινης φύσης με όλα τα πάθη και τις αντινομίες της.

“Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” είναι ένα βιβλίο προφητικό, γιατί περιγράφει με ακρίβεια τις δικτατορίες του εικοστού αιώνα. Παράλληλα αποτελεί μια θαυμάσια ανάλυση της εφηβείας, καθώς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Tέσσερις νέοι ηθοποιοί θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την προφητική και σκοτεινή αυτή νουβέλα που παραμένει ακόμη και σήμερα επικίνδυνα επίκαιρη.

Ο Διαμαντής Αδαμαντίδης μάς μιλάει για τις «Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες»

Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες
Του Ρόμπερτ Μούζιλ

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Σκηνοθεσία -Διασκευή
: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου, Ναζίκ Αϊδινιάν
Σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Ρομάννα Λόμπατς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Φωτογραφίες: © Ελεάννα Κοκκίνη

Με τους Διαμαντή Αδαμαντίδη, Βασίλη Σαφό, Γρηγόρη Μπαλλά, Μπλερίμ Δαμπιράι

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 έως τις 2 Δεκεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€, Ανέργων 8€

Διάρκεια: 80 λεπτά

Θέατρο Πόρτα

Μεσογείων 59
115 26, Αθήνα
Τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος