Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77
Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78
Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 83
Η καλλιέργεια δήθεν “αιτιολογημένων” διακρίσεων των ανθρώπων με τη συστηματική αναφορά τους από ΜΜΕ και πολιτικούς μηχανισμούς, οδηγεί σε δημόσιους διαλόγους μισαλλοδοξίας τόνισε στην ομιλία του ο διευθυντής Περιεχομένου Νέων Μέσων της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλόπουλος, μιλώντας στο σεμινάριο για τη Ρητορική του Μίσους – RespectWords (24-27/4/2017).
Όπως είπε ο κ. Βασιλόπουλος, το κοινό εξοικειώνεται σε μια πολιτική γλώσσα η οποία χειρίζεται τη δημόσια συζήτηση με όρους επιζήμιας ή υποτιμητικής αναφοράς στη φυλή, στο χρώμα, στη θρησκεία, στο φύλο, στον σεξουαλικό προσανατολισμό, στη σωματική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία ενός ατόμου.
Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, όπως σημείωσε ο ομιλητής, η ακροδεξιά στην Ευρώπη μετέτρεψε τις διακρίσεις και τον ρατσισμό σε ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, αποφεύγοντας από τη μια τους περιορισμούς προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και εκμεταλλευόμενη από την άλλη την παντελή έλλειψη κουλτούρας ανοχής, σε μια Ένωση που μαστίζεται από την κρίση της ανεργίας και της οικονομίας.
Κατά τον κ. Βασιλόπουλο, η ρητορική του μίσους στις διαστάσεις που έχει λάβει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν αφορά τόσο πολύ στη χώρα μας και στους Έλληνες δημοσιογράφους και περιορίζεται περισσότερο στα social media καθώς οι όποιες απόπειρες της ακροδεξιάς ή μισαλλόδοξων φωνών, αντιμετωπίζονται τόσο από τους ανθρώπους των Μέσων Ενημέρωσης. Ωστόσο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι φανερό ότι η οργή διαμορφώνει συνθήκες έκφρασης του μίσους.
Δείτε στο video την ομιλία του Βασίλη Βασιλόπουλου
Ο Βασίλης Βασιλόπουλος, ο οποίος έχει μαζί με ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” συντάξει τους Κώδικες Δεοντολογίας της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου αλλά και το πλαίσιο διαλόγου Κώδικων της ΕΡΤ, τόνισε τη σημασία που έχει η εκπαίδευση των δημοσιογράφων στα θέματα διακρίσεων και παρουσίασε τα πέντε απαραίτητα βήματα ενεργειών κάλυψης θεμάτων ρητορικής του μίσους, όπως τα περιγράφει ο επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου δεοντολογίας, Ethical Journalism Network, Aidan White.
- Ποιος είναι ο ομιλητής;
- Που απευθύνεται; Σε τι είδους και όγκου κοινό;
- Ποιος είναι ο στόχος του;
- Παρακινεί σε βία;
- Ποιο είναι το κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό πλαίσιο;
To σεμινάριο δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Respect Words» το διοργανώνει η ΕΡΤ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, και παρατηρητών από φορείς και οργανώσεις που ειδικεύονται στο Μεταναστευτικό, το Προσφυγικό και τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Το «RespectWords» αφορά στη διαχείριση και αντιμετώπιση της Ρητορικής του Μίσους από τους δημοσιογράφους. Είναι ένα τετραήμερο σεμινάριο που γίνεται από την ΕΡΤ με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός διαδραστικού διαδικτυακού χάρτη καλών πρακτικών, και τη συγγραφή ενός εγχειριδίου, δημοσιογραφικού κώδικας δεοντολογίας για την αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους στα ΜΜΕ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος