Εικαστικό ταξίδι στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Η προσωπική ζωγραφική προσέγγιση ενός ιστορικού αφηγήματος μιας χιλιόχρονης αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρουσιάζεται στην έκθεση του Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο «Ο βυζαντινός κόσμος», που εγκαινιάζει τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 (19:00), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2016, και εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, περιλαμβάνει 62 ζωγραφικά έργα σε λάδι και τέμπερα και διαρκεί έως τις 2 Ιουλίου 2017.

Μέσα από «δάνεια» πραγματικών προσώπων 

Στα έργα της έκθεσης, μέσα από «δάνεια» πραγματικών προσώπων, ζωντανεύουν ιστορικές προσωπικότητες των χρόνων του Βυζαντίου: αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες, άρχοντες και πριγκίπισσες, στρατηλάτες, φιλόσοφοι και πατριάρχες, επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί, αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες και άλλοι απλοί άνθρωποι.

Πρόκειται για πορτραίτα από το παρελθόν μιας Αυτοκρατορίας, τα οποία παραπέμπουν στο σήμερα, γεφυρώνοντας τον χρόνο και την τέχνη: «Δάνειο» για το πορτρέτο του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη, δίνει το πρόσωπο του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, η Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη αποτυπώνεται στον καμβά του Ηλία Κοντοζαμάνη ως αυτοκράτειρα Αριάδνη, η ηθοποιός Ντίνα Ανδριοπούλου απεικονίζεται ως βυζαντινή αρχόντισσα.

Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας διατρέχει μορφές και εκφράσεις ανθρώπων που εκπροσωπούν τη σύγχρονη Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την άποψη του καλλιτέχνη πως η συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού είναι αδιάρρηκτη.

info

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος