“Λήθη. Τρεις νύχτες στην εκκλησία” – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Βίκυ Αδάμου

Η παράσταση Λήθη. Τρεις νύχτες στην εκκλησία”, με οδηγό τους πέντε θεατρικούς μονολόγους “Ηττα-Μνήμη-Μετάνοια-Τέχνη-Λήθη” του Δημήτρη Δημητριάδη, ανεβαίνει στις 2, 4 και 5 Οκτωβρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία “Άγιος Παύλος”, σε συν-σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου και Χρήστου Καπενή.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για το ιδιαίτερο αυτό κείμενο-καθημερινή προσευχή, όπως το αντιλαμβάνεται, και για την παράσταση που προσεγγίζει τις βαθύτερες α-λήθειες με τη σοβαρότερη χαρά, μιλάει στη “Ραδιοτηλεόραση” η σκηνοθέτις Βίκυ Αδάμου.

Πότε διαβάσατε πρώτη φορά τη Λήθη και τι συναισθήματα και σκέψεις σας γέννησε;

Τον Μάρτιο, δουλεύοντας μια queer solo performance, ο Χρήστος ανέφερε μια φράση από το έργο του Δημητριάδη. «Δεν αγαπώ τον εαυτό μου. Τους άλλους έχω αγαπήσει». Μου έκανε δώρο το βιβλίο και ξεκίνησα να το διαβάζω στο λεωφορείο της επιστροφής για το σπίτι. Ταυτίστηκα με την “Ήττα”, τον πρώτο μονόλογό της, από τους πέντε που υπάρχουν στο βιβλίο. Ήταν σαν να είναι ήδη δικές μου αυτές οι λέξεις. Έτσι πρότεινα στον Χρήστο να το ξεκινήσουμε κι όπου μας πάει… Μας πήγε παντού.

Τι θα δούμε στη δική σας σκηνοθετική προσέγγιση;

Για πρώτη φορά ανεβαίνει ολόκληρο το έργο, το οποίο αποτελείται από πέντε μονολόγους «Ήττα-Μνήμη-Μετάνοια-Τέχνη-Λήθη». Ωστόσο, κάναμε μια επιλογή κειμένου. Κρατήσαμε την ουσία του λόγου και προσθέσαμε πολλή σωματικότητα, σιωπή, μουσική και χιούμορ.

“Λήθη. Τρεις νύχτες στην εκκλησία” – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Βίκυ Αδάμου

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Χρήστο Καπενή; 

Είμαστε αδερφές ψυχές. Γέννημα-θρέμμα Φιλαδελφιώτες. Έχουμε δει το γκράντε σουξέ «γυναίκα γορίλας» στο πανηγύρι της Πρωτομαγιάς και κοιμόμασταν με τον θρήνο των λιονταριών τού τότε ζωολογικού κήπου. Μετά την πρώτη μας συνεργασία στις «Στρατηγικές επιβίωσης», που σκηνοθέτησα το 2015, ψάχναμε αφορμή να ξαναδουλέψουμε μαζί. Τον έχω δει να προτείνει τόσο πρωτότυπο υλικό… Τον θαυμάζω και πιστεύω πως μπορεί να γίνει πολύ καλός σκηνοθέτης. Ήθελα να μοιραστώ το βάρος της ευθύνης και τη χαρά της δημιουργίας και βρέθηκα πολύ πέρα από αυτό. Παρέα και μαζί με αυτό το συγκλονιστικό έργο βρεθήκαμε σε έναν τόπο ελευθερίας, παιχνιδιού, αναρχίας.

Για ποιους λόγους θα παροτρύνατε κάποιον να δει την παράστασή σας;

Κατ’ αρχάς, για να ακούσει αυτό το υπέροχο κείμενο. Για να (Επι)Κοινωνήσει μαζί μας τη δόξα του σώματος. Να «μεταλάβει» το σώμα του κάθε ανθρώπου και να γελάσει με τα λάθη της ανθρώπινης φύσης.

“Λήθη. Τρεις νύχτες στην εκκλησία” – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Βίκυ Αδάμου

“Το σώμα είναι ο εκπρόσωπος του σώματος. Δεν υπάρχει άλλος Θεός.” Πόσες βιομηχανίες, άραγε, έχουν στηθεί πάνω στην άρνηση του ανθρώπου να αποδεχτεί το “τέλος”; Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος, αν (υπο)δεχόμασταν τη θνητότητα; Πέντε περφόρμερ μεταφέρουν τις πέντε φωνές του έργου, περνώντας απ’ τη σωματικότητα στο κείμενο, απ’ την αισθαντικότητα στο γέλιο κι απ’ τη μουσική του εκκλησιαστικού οργάνου στο τραγούδι. “Πέντε φορές αρχίζουν και πέντε φορές τελειώνουν, και κάθε φορά είναι η πρώτη, και κάθε φορά είναι η τελευταία. Αρχίζουν για να μιλήσουν και τελειώνουν για να μην ξαναμιλήσουν.”

Τα δενδρύλλια του καταπράσινου και ολόφρεσκου σκηνικού “κήπου” της παράστασης “Λήθη” Τρεις νύχτες στην Εκκλησία” θα διατίθενται προς υιοθέτηση. Οι ανάδοχοι των δέντρων θα ενημερωθούν για την ημερομηνία της δεντροφύτευσης, την οποία θα συντονίσει ο περιβαλλοντικός σύλλογος νέων “Ώρα για Δράση” σε συνεργασία με τη μεγάλη εθελοντική δράση της χώρας, Let’s do it Greece. Ο στόχος είναι κοινός και αφορά σε μία συλλογική και οργανωμένη δράση για την προστασία και διάσωση του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί.

Συν-σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου, Χρήστος Καπενής

Επί σκηνής: Αδάμου Βίκυ,  Καπενής Χρήστος,  Κλειώ Ροκανά,  Joe Tornabene και η Χριστίνα Αντωνιάδου στο εκκλησιαστικό όργανο

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ορέστης Τάνης
Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου

Φωτογραφίες: Φώτης Πλέγας Γ.

Παραστάσεις: 2, 4 και 5 Οκτωβρίου στις 21.15

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ  (Προπώληση: 10 ευρώ)                                   

Προπώληση: Κινητήρας,  Ερεχθείου 22,  Κουκάκι (2109248328)

Κρατήσεις θέσεων: 6976228271,  6978705491 (10:00-12:00 & 18:00-20:00)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος