Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν- Σφοδρή αντίδραση από το ΥΠΕΞ (video)

Έντονα αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και πως φέρει ευθύνη και απέναντι στη γεωγραφική περιοχή με την οποία υπάρχουν δεσμοί μεταξύ αυτών και η «Δυτική Θράκη».

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους.

Με αφορμή αυτό το σημείο, να σημειωθεί πως δημοσιογράφοι προχώρησαν σε ερμηνείες σε σχέση με το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης το το οποίο πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή, αναφορές οι οποίες αποδόθηκαν λανθασμένα τον Τούρκο πρόεδρο.

Ωστόσο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Άμεση αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Προέδρου Τουρκικής Δημοκρατίας

Απαντώντας στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: ”Δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη. ”

Αντιδράσεις κομμάτων

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των πολιτικών κομμάτων.

Προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία, χαρακτηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη τις τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το τουρκικό «Εθνικό Συμβόλαιο» του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νεο-οθωμανού ιστορικού, που παραγνωρίζει πλήρως το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ο αιώνα, και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους», δήλωσε η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε πως δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα και πρόσθεσε πως διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

«Η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα», συμπλήρωσε η βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να αμφισβητεί ευθέως το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που έχουν καθορίσει τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.

Είναι, εντούτοις, απαίτηση της διεθνούς κοινότητας ο απόλυτος σεβασμός των συνόρων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η Θράκη είναι ελληνική, ό,τι και αν ισχυρίζεται ο κ. Ερντογάν».

“Θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη αφέλεια, το νέο παραλήρημα και οι συνεχείς αμφισβητήσεις των συνόρων στην περιοχή, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, να θεωρούνται ότι γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, όπως καθησυχάζουν η κυβέρνηση, αλλά κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης, ενταγμένες στο συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και το ρόλο που παίζουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ στην περιοχή”, υπογράμμισε το ΚΚΕ.

“Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αμφισβήτησης των συνόρων πληρούν όλους τους όρους της απόδειξης, ότι βρίσκεται σε εθνικιστικό παραλήρημα! Απαιτείται επαγρύπνηση!”, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν» σχολίασε το Ποτάμι για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. «Οι διεθνείς συμφωνίες όμως, δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρει και τονίζει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».

“Το θέμα περιπλέκεται, οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό αλλαγής συνόρων. Προφανώς υπάρχει σχέδιο και πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να το καταδικάσει. Η Ελλάδα πρέπει με ενότητα του πολιτικού κόσμου με σοβαρότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει αυτό το ύπουλο σχέδιο της Άγκυρας.”, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος