Ο Φελπς έσπασε ρεκόρ 2 χιλιετιών

Ακόμα και το ρεκόρ ενός αρχαίου Έλληνα πρωταθλητή, που παρέμενε ακατάρριπτο για δύο χιλιετίες, έσπασε ο Μάικλ Φελπς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Αμερικανός κολυμβητής με τα μετάλλια που κέρδισε σε τέσσερις συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αγωνίσματα που δεν ήταν ομαδικά ξεπέρασε τους 12 μεμονωμένους τίτλους που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας της Ρόδου, πριν δύο χιλιετίες!

Ο Φελπς μέχρι τώρα έχει συνολικά 22 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, αλλά εννέα από αυτά έχουν έρθει από συμμετοχή του σε ομαδικό αγώνισμα. Έτσι τα ξημερώματα της Παρασκευής, κατάφερε να ξεπεράσει το μεγαλύτερο αθλητή του αρχαίου κόσμου.

Ο Λεωνίδας της Ρόδου διαγωνίστηκε και αυτός σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες (164 π.χ., 160 π.χ., 156 και 152 π.χ) και σε κάθε μία από αυτές κέρδισε τρεις διαφορετικούς αγώνες δρόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μόνο επτά αθλητές κέρδισαν σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και ο Λεωνίδας, το πέτυχε περισσότερο από μία φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ίδιος ήταν 36, όταν έκανε την τέταρτη συμμετοχή του, πέντε χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι είναι ο Φελπς σήμερα.

Αντίθετα με τα περισσότερα αγωνίσματα, όπου οι αθλητές ήταν σχεδόν γυμνοί, σε κάποια τότε ο αγώνας απαιτούσε θωράκιση, βαρύ εξοπλισμό μάχης, πιθανώς ένα κράνος, θώρακα, πανοπλίες κνήμης και μια ασπίδα από μπρούτζο και ξύλο.

«Για να αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αθλήματα, το ένα μετά το άλλο, ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα,» είπε η Τζάντιθ Σόουντλινγκ, ανώτερη επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο. «Έτρεχαν με πανοπλία, ενώ η θερμοκρασία ήταν 40 ° C. Οι συνθήκες ήταν φανταστικά δυσάρεστες, που απαιτούν τελείως διαφορετικούς μυς και γυμναστικές δεξιότητες».

Ο Λεωνίδας μετά το θάνατό του «λατρεύτηκε ως τοπική θεότητα» στη Ρόδο, είπε η Σάουντλινγκ. Επίσης λατρευόταν στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Ο Παυσανίας τον περιέγραψε ως «τον πιο διάσημο δρομέα». Ακόμα στον 3ο αιώνα, έγραψε γι αυτόν ο Φιλόστρατος ο Αθηναίος. Ένα άγαλμά του στη Ρόδο φέρει την επιγραφή: «Είχε την ταχύτητα ενός Θεού».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος