“Ο κύκνος” στο Θέατρο “Αγγέλων Βήμα”-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο

«Ο κύκνος» της Αμερικανίδας συγγραφέως Elizabeth Egloff, σε μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 18:30, στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα».

Για το ξεχωριστό αυτό έργο, που ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και στο υπαρξιακό θρίλερ, καθώς και για τα βαθύτερα μηνύματα που περνάει, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο σκηνοθέτης, Σταύρος Στάγκος.

“Ο κύκνος” στο Θέατρο “Αγγέλων Βήμα”-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο

«Ο κύκνος» είναι ένα έργο που έχει γράψει η Αμερικανίδα συγγραφέας Elizabeth Egloff. Τι σας ενέπνευσε σε αυτό, ώστε να το μεταφέρετε στη θεατρική σκηνή;

«Ο κύκνος» είναι ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό και στη φαντασία, ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και στο θρίλερ, ανάμεσα σ’ ένα υπαρξιακό θέατρο και σε μια σκοτεινή κινηματογραφική σειρά εικόνων. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία και οι λεπτές ισορροπίες τού δίνουν την ιδιαίτερη ομορφιά του και λειτούργησαν σαν μια πρόκληση. Ο συνδυασμός της ποίησης με το χιούμορ, σ’ έναν «θεατρικό κόσμο» που τα όρια του πραγματικού είναι δυσδιάκριτα, αποτέλεσαν τον καμβά για να χτιστούν οι ρόλοι και να ξεδιπλωθεί η ιστορία τους.

Ένα ιδιαίτερο κείμενο, μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και στο υπαρξιακό θρίλερ. Ποια είναι τα βαθύτερα μηνύματα που περνάει;

Νομίζω το βαθύτερο νόημα του έργου είναι ότι την ευτυχία μας δεν θα την βρούμε μέσα από δρόμους πεπατημένους κι αν δεν τη διεκδικήσουμε σε χρόνους απρόσμενους και με τρόπους που να σπάνε την «κανονικότητα» μιας μονότονης και παραιτημένης καθημερινότητας, θα βιώνουμε αυτό τον κόσμο μόνο γκρίζο και απειλητικό.

Τι συμβολίζει ο κύκνος στην παράσταση;

Ο κύκνος είναι ένα πλάσμα που συμβολίζει την αγνότητα αλλά και τη ζωώδη επιθυμία, ένα πλάσμα που εισβάλλει στη ζωή των ανθρώπων για να ανατρέψει την αντίληψή τους για τον λόγο, το σώμα και την κίνησή του, την ηθική και την επιθυμία, για να ξαναθυμίσει το ένστικτο και να προκαλέσει το ξεπέρασμα των ορίων, που έχουμε βάλει στον εαυτό μας, αλλά και μας έχει επιβάλει η κοινωνία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Στη δεύτερη θεατρική σεζόν, από αρχές Φεβρουαρίου και μετά, θα ξανανεβάσουμε μετά την περσινή του επιτυχία, το έργο «Οι άτρωτοι» του Torben Betts, με σχεδόν νέα διανομή (Μιχάλης Μαρκάτης, Χάρης Μαυρουδής, Λίλη Τσεσματζόγλου, Μαριάνθη Κυρίου). Επίσης, ξεκινάω την προετοιμασία για μια ταινία,  ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ  για τα καθοριστικά γεγονότα στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

“Ο κύκνος” στο Θέατρο “Αγγέλων Βήμα”-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο

Λίγα λόγια για το έργο

Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, σ’ έναν τόπο χέρσο, σε μια γη επίπεδη, άχρωμη και βαρετή, ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν, ενός γαλατά παντρεμένου με παιδί… Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλλει ένα βράδυ επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της από ένα αφοσιωμένο κατοικίδιο σ’ έναν «πρωταρχικό», πληγωμένο, ορμητικό και απρόβλεπτο άντρα, που την ερωτεύεται, τη ζηλεύει και τη διεκδικεί μ’ έναν τρόπο που η Ντόρα γνωρίζει μόνο από τις φαντασιώσεις της. Τώρα, ο Κέβιν έχει αντίζηλο, έναν άνθρωπο-πουλί. Ένα πλάσμα, που θα τους παρασύρει σ’ ένα αστείο, παθιασμένο, ποιητικό αλλά και τρομακτικό ταξίδι.

“Ο κύκνος” στο Θέατρο “Αγγέλων Βήμα”-Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος

Σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Μουσική: Louise Violet

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιάνα Σοφιά

Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή, στις 18:30

Διάρκεια: 90′ (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 14€, 10€ (φοιτητικό, ανέργων), 5€ (ατέλειες)

Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Τηλ: 210 5242211

www.aggelonvima.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος