Οι νέοι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ (video)

Στο Ισραήλ, τέλος στη δωδεκαετή πολιτική ηγεμονία Νετανιάχου ενδέχεται να βάλει κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μάλιστα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κόμμα το οποίο αντιπροσωπεύει την αραβική μειονότητα. Η νέα συμμαχία ήδη χαρακτηρίζεται εύθραυστη από πολιτικούς αναλυτές, καθώς διαθέτει οριακή πλειοψηφία και θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης εντός δέκα ημερών.

Mε το Ναφτάλι Μπένετ στο πλευρό του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ ανακοινώνει στον πρόεδρο της χώρας τον σχηματισμό του οκτακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που φιλοδοξεί να εκθρονίσει το Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ιστορική φωτογραφία που δείχνει τον κεντρώο Λαπίντ, τον υπερεθνικιστή Μπένετ και τον Aραβοϊσραηλινό Μανσούρ Αμπάς να υπογράφουν τη συμφωνία συνοψίζει το ετερόκλητο του συνασπισμού που καλύπτει σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα ενώ περιλαμβάνει για πρώτη ένα αραβικό κόμμα.

Όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δε μοιάζει διατεθειμένος να καταθέσει τα όπλα. Η κυβέρνηση πρέπει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή σε περίπου 10 μέρες και ο Νετανιάχου έχει ήδη καλέσει του δεξιούς βουλευτές να την καταψηφίσουν προσπαθώντας να προσεταιριστεί τους δυσαρεστημένους.

Στα δώδεκα χρόνια του στην εξουσία, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει παίξει συχνά το χαρτί του εθνικισμού και της πόλωσης στη διαμάχη με τους Παλαιστινίους, είτε με τη διεύρυνση των εποικισμών είτε με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η στενή του συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ έφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ενώ συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με γειτονικά αραβικά κράτη όπως το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ώρα που εκκρεμούν εναντίον του υποθέσεις διαφθοράς, η απομάκρυνσή του από την εξουσία είναι το βασικό στοιχείο που ενώνει τα μέλη του νέου συνασπισμού. Εκείνος αρνείται κάθε κατηγορία.

«Σκοπεύω να υπηρετώ εσάς και τη χώρα ως πρωθυπουργός για πολλά χρόνια ακόμη. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπ. Νετανιάχου.

Ο υπερεθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ, που αναμένεται να αναλάβει πρώτος την εκ περιτροπής πρωθυπουργία στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που ονειρεύεται την προσάρτηση ολόκληρης της Δυτικής Όχθης. Υπήρξε επικεφαλής κόμματος για τα δικαιώματα των Εβραίων εποίκων αλλά και υπουργός Άμυνας, Οικονομικών και Παιδείας σε κυβερνήσεις του Νετανιάχου.

Παρά την ακραία ιδεολογική του τοποθέτηση, ο Μπένετ δηλώνει τώρα ότι στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό αριστερά και δεξιά θα πρέπει να αναζητήσουν ρεαλιστικούς συμβιβασμούς.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος