Παραδοσιακή πίτα χορταρικών της Νάξου (σεφουκλωτή )

Όποιος δεν έχει γευτεί ποτέ του την παραδοσιακή πίτα της Νάξου, με αυτό το πεντανόστιμο χειροποίητο φύλλο, δεν ξέρει τι χάνει. Είναι μία εξαιρετικά μυρωδάτη και ελαφριά πίτα. Οι ντόπιοι στο νησί τη φτιάχνουν κυρίως ύστερα από κάποια περίοδο κρεατοφαγίας. O Στέλιος Κορρές, executive chef, μοιράζεται μαζί μας την παραδοσιακή, τοπική συνταγή της ναξιώτικης πίτας.


Υλικά

  • 2 κιλά σέσκουλα, άγρια γλυκά χόρτα
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι μάραθος
  • 1 ματσάκι δυόσμος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
  • 1 κουταλιά κοφτή πιπέρι
  • ½ κιλό ρύζι

Για το φύλλο 

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • Λίγο ξύδι νερό (όσο πάρει)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ψιλοκόβουμε μέσα το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
  • Τα τσιγαρίζουμε και προσθέτουμε το νερό.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
  • Αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ετοιμάζουμε το φύλλο. Βάζουμε σε δοχείο το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι.
  • Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη σφιχτή.
  • Ανοίγουμε το φύλλο σε 2 μέρη, στρώνουμε στο ταψί το πρώτο φύλλο, γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε έτοιμη από πριν, το σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και το κλείνουμε προσεκτικά.
  • Το αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

O Στέλιος Κορρές είναι executive chef και δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις εστίασης στη Νάξο.

Παραδοσιακή πίτα χορταρικών της Νάξου (σεφουκλωτή )

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος