Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες

Υπέροχα παραδοσιακά παραμύθια, περιπέτειες, αστυνομικά μυστήρια, μυθιστορήματα φαντασίας αλλά και προβληματισμός περιλαμβάνονται στις προτάσεις των Εκδόσεων Πατάκη για το φετινό καλοκαίρι.

ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΕΛΙ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
Συγγραφέας: Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα. Εικονογράφηση: Έφη Λαδά. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 40. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017

Το Βατραχέλι είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο, από το νησί-σταθμό στο ταξίδι των προσφύγων. Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη που μιλάει μία και μόνη γλώσσα παντού. Τη γλώσσα της αγάπης. Ένα βιβλίο που κρατάει μέσα του την ελπίδα και το παράδειγμα ενός ειρηνικού, γεμάτου δημιουργία μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη. Ένα βιβλίο καρπός μίας ομάδας ανθρώπων που γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός. Του Γιώργου Τυρίκου-Εργάς και της Κατερίνας Ευσταθίου-Σελάχα, οι οποίοι έγραψαν το βιβλίο και είναι ιδρυτικά μέλη της «Αγκαλιάς» στη Λέσβο, του Σιδίκι που μετέφρασε το κείμενο στα φαρσί, της Ναουζάτ, που μετέφρασε το κείμενο στα αραβικά και της Αγγελικής, που μετέφρασε το Βατραχέλι στα αγγλικά.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες, στα ελληνικά και τα αραβικά, ενώ το ίδιο κείμενο του βιβλίου μπορεί να το διαβάσει κάποιος δωρεάν και σε δύο επιπλέον γλώσσες, τα φαρσί και τα αγγλικά στο site της Σχολικής Βιβλιοθήκης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου μετά από επιθυμία των συγγραφέων του κειμένου και των μεταφραστών θα διατεθούν στην «Αγκαλιά».

Ο ΓΙΓΑΝΤΟΚΥΝΗΓΟΣ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
Ο ΓΙΓΑΝΤΟΚΥΝΗΓΟΣ
Συγγραφέας: Δημήτρης Μελικέρτης. Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 64. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017. Ηλικίες: 8+

Ο Τζέιμς Καρούν είναι Γιγαντοκυνηγός στο επάγγελμα. ∆ελεάζει Γίγαντες με απίθανα μουροδολώματα, τους παγιδεύει με το μαγικό του δίχτυ και, στη συνέχεια, μεταφέροντάς τους με το κάρο-κλουβί το οποίο σέρνουν φτερωτές λεοπαρδάλεις, τους φυλακίζει σ’ έναν τεράστιο λάκκο. Έχοντας αιχμαλωτίσει εκατόν εβδομήντα τέσσερις Γίγαντες, είναι ήρωας και διασημότητα στο χωριό των ανθρώπων. Ώσπου η σύντροφός του, η πριγκίπισσα Μελοντί, εξαφανίζεται και
όλα δείχνουν πως πρόκειται για απαγωγή. Η ζωή του Τζέιμς Καρούν, των ανθρώπων και των Γιγάντων ανατρέπεται και θα χρειαστεί να δουν τον κόσμο με άλλο βλέμμα… Περιπέτεια, δράση, μυστήριο, αχαλίνωτη φαντασία, ξεκαρδιστικό χιούμορ και συγκινητικές ανατροπές συνθέτουν στις σελίδες του Γιγαντοκυνηγού ένα επικό παραμύθι με μοντέρνα γραφή, το οποίο μιλά για τη διαφορετικότητα, τη συνύπαρξη, την ανθρωπιά, την αλαζονεία, την εμπιστοσύνη, την πίστη στον εαυτό μας και για τις επιλογές που καθορίζουν ποιοι πραγματικά είμαστε.

ΝΑΝΣΙ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
ΝΑΝΣΙ
Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος. Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 256. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017

Υποτίθεται πως όλα πρέπει να πάνε καλά, τώρα που ο λευκός ιππότης έσωσε την πριγκίπισσα Νάνσι από τον τρομερό δράκο. Έτσι δεν είναι; Ο ιππότης σώζει την πριγκίπισσα, την παντρεύεται μ’ έναν μεγαλειώδη γάμο, παίρνει το μισό βασίλειο και όλοι ζουν καλά κι εμείς καλύτερα… Όμως καιρός να σταματήσουν αυτές οι σαχλαμάρες. Γιατί η Νάνσι δε θέλει να παντρευτεί ιππότη. Γιατί ο δράκος έχει συνεχίσει τις απαγωγές. Γιατί υπάρχει κι ένας κόκκινος ιππότης. Κι ένας κηπουρός. Γιατί ο μεγαλειώδης γάμος δεν μπορεί να είναι μεγαλειώδης παρά μόνο αν είναι… ροκ. Παραδοσιακά υλικά, ριγμένα στις σελίδες με μια μαεστρία που αντιστρέφει δεδομένα, μετατρέπει το παλιό σε καινούριο και φέρνει με απολαυστικό χιούμορ στο προσκήνιο τις απλές ανάγκες απλών νεαρών, μεσήλικων, δρακοκυνηγών και απατεώνων…

ΕΙΜΑΙ ΣΚΕΤΟ ΠΑΙΔΙ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
ΕΙΜΑΙ ΣΚΕΤΟ ΠΑΙΔΙ
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα. Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 40. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2017

Ο Νικόλας είναι μπερδεμένος. Όταν χτυπάει δεν πρέπει να κλαίει γιατί είναι ολόκληρος άντρας. Έτσι λέει ο μπαμπάς. Όταν θέλει να πάει μόνος του στην παιδική χαρά δεν του επιτρέπει η μαμά, γιατί, όπως λέει, είναι μωρό. Η μία γιαγιά τού δίνει να πιει γάλα για να μεγαλώσει γρήγορα και να κάνει όλα όσα ονειρεύεται. Ενώ, η άλλη γιαγιά, του λέει να μη βιαστεί να μεγαλώσει γιατί η ζωή έχει όλο προβλήματα και πρέπει να απολαύσει την ανεμελιά της ηλικίας του. Πώς να μη μπερδευτεί ο Νικόλας… Αφού απ’ ότι φαίνεται και οι μεγάλοι μπερδεμένοι είναι. Μια μέρα όμως που πηγαίνει στη θάλασσα, συνειδητοποιεί πως δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε και μικρό παιδί. Είναι σκέτο παιδί!
Μια μικρή ιστορία που μιλά για τη λαχτάρα του παιδιού να νιώθει μεγάλο και να παίρνει πρωτοβουλίες. Αλλά και για την ανάγκη του να μπορεί να χωθεί στη αγκαλιά του γονιού του και να νιώσει προστατευμένο.
Ας μη ξεχνάμε πως πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό.

ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ
Συγγραφέας: Λίνα Λυχναρά. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 232. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017. Ηλικίες: 9+

Μαθητές από όλη την Ελλάδα πρόκειται να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου που πραγματοποιείται σε ένα
νησί του Αιγαίου. Κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν σε κίνδυνο, αφού μια ρατσιστική οργάνωση προετοιμάζει ένα διπλό χτύπημα με στόχο τους ίδιους και την καθηγήτρια τους. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ.
Στο έργο αυτό, ο βασικός ήρωας σχεδιάζει το δικό του ύπουλο χτύπημα, κάτι που οι σύγχρονοι εγκληματίες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Ο αστυνόμος Μίλτος Ζαφείρης θα πρέπει να λύσει τα μυστήρια
και να βρει τους πραγματικούς ενόχους, πριν να είναι αργά για τα παιδιά και την καθηγήτρια τους.
Μια κλασική περίπτωση καλογραμμένου αστυνομικού μυθιστορήματος που μιλάει για τον ρατσισμό, για θέματα μίσους αλλά και για τη μετανάστευση.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
(Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων – Βιβλίο 1)

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
(Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων – Βιβλίο 1)
Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 136. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017.

Ο Μάρκο και η Αλίλα ξεκινούν για το νέο τους σχολείο αλλά, όπως φαίνεται, κάτι δεν πάει καθόλου καλά κι έχουν πέσει θύματα κακοποιών, όταν ένα κορίτσι που εμφανίζεται από το πουθενά, η Πέτρα, τους σώζει κι έτσι καταφέρνουν να φτάσουν στο σχολείο που κάθε οικότροφος έχει το κουσούρι ή το χάρισμά του – όπως το πάρει κανείς. Ο Μάρκο έχει ένα πτερύγιο στην πλάτη και η Αλίλα μπορεί να προκαλέσει σεισμό με το κλάμα της. Περνάνε καλά στο οικοτροφείο, μέχρι που η Αλίλα εξαφανίζεται και ο Μάρκο, μαζί με ένα αγόρι που αγαπάει την Αλίλα και έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε γιγάντιο αρκούδο κάθε φορά που θυμώνει, τον Χάρι, αποφασίζουν να ψάξουν στη γειτονική ανταγωνιστική σχολή.

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Συγγραφέας: Άννα Κουππάνου. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 160. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Ηλικίες: 12+

Ο ήρωας είναι ένας δεκατετράχρονος που ζει σχεδόν μόνος στο σπίτι του με τη μαμά του, που είναι δικηγόρος, ενώ ο μπαμπάς φαίνεται στην αρχή να είναι στο εξωτερικό για δουλειές κι έχουν χαθεί τα ίχνη του. Ο μικρός έχει για κολλητό έναν συνομήλικό του γείτονα με τον οποίο έχει έντονες ανταγωνιστικές σχέσεις, ενώ είναι τσιμπημένος με μια φίλη του, την ίδια με την οποία είναι τσιμπημένος κι ο κολλητός του. Οι τρεις τους ψάχνουν να βρουν τι έχει απογίνει η Κ. Παπαδάκου, συγγραφέας μιας τετραλογίας που λατρεύει ο ήρωας. Ο ήρωας θέλει να μάθει πότε θα κυκλοφορήσει το τέταρτο μέρος, αλλά στην αρχή ο αναγνώστης δεν μπορεί να καταλάβει την αγωνία του. Κι ενώ αυτά συνθέτουν σιγά σιγά το παζλ, το οποίο περιλαμβάνει και άλλες αποκαλύψεις εκτός απ’ αυτή της συναισθηματικής αξίας που έχει η τετραλογία για τον ήρωα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει σταδιακά τον πολύπλοκο κόσμο του έφηβου ήρωα με τις φοβίες, τους δισταγμούς, τις ντροπές και τις απογοητεύσεις.
Πολύ δυνατό οικογενειακό, ψυχολογικό δράμα, δοσμένο με μια δόση αστυνομικής πλοκής –αλλά και θρίλερ–, πολύ ελκυστικό στο κοινό που ζητά μια νέα φωνή στο εφηβικό μυθιστόρημα. Ένα έργο από μια αναγνωρισμένη, βραβευμένη συγγραφέα για παιδιά.

ΚΟΚΚΙΝΟ Ή ΓΙΑΤΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν στους μικρούς αναγνώστες
ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΓΙΑΤΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ
Συγγραφέας: Jan De Kinder. Μετάφραση: Τατιάνα Μαρκάκη. Εκδόσεις: Πατάκη. Σελ.: 40. Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2017.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2014), ο εκφοβισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, με το 32% των παιδιών σε περισσότερες από 38 χώρες να έχουν υποστεί ή διαπράξει πράξεις εκφοβισμού. Κι όμως, ακόμα και σήμερα, πολλοί γονείς δε γνωρίζουν τη διαφορά του καβγά από τον εκφοβισμό.
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται το επίκαιρο θέμα του σχολικού εκφοβισμού με τρόπο κατανοητό για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ιδιαίτερα πρωτότυπο: ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το αγαπημένο του χρώμα, το κόκκινο, για να θίξει το ευαίσθητο αυτό θέμα και να το θέσει ως προβληματισμό σε γονείς και παιδιά. Η εικονογράφηση τονίζει τη δυναμική της σχολικής τάξης ως ομάδας. Το βιβλίο προτάθηκε από Επιτροπή Παιδιών και Νέων για το αντίστοιχο Βραβείο το 2014-2015.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος