Πεσκόφ: Μας ανησυχεί η επέκταση του ΝΑΤΟ

Tην στιγμή που εδώ και τρεις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα των ρωσικών εγγυήσεων, το Κρεμλίνο ανεβάζει τους τόνους. Με αφορμή σειρά σκληρών δηλώσεων που προηγήθηκαν από τις ΗΠΑ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως η στάση της Ρωσίας δεν θα είναι σαν εκείνη των Αμερικανών αξιωματούχων με τις κροταλιστικές απειλές τους και τα τελεσίγραφα με φόντο τις συνεχιζόμενες συνομιλίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. “Μιλάμε για πολιτισμό” τόνισε ο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Αναφορικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από θέση ισχύος, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αποποιήθηκε αυτής της θέσης. Όπως τόνισε “αποτελεί παρεξήγηση. Δεν διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο για τελεσίγραφα. Απλώς η κατάσταση έχει φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τους όρους των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της  Ευρώπης και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία, δυστυχώς, δεν μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω”.

Αναφορικά με την πληροφορία που υπάρχει, σύμφωνα με την οποία επίκειται συνάντηση των ηγετών (Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας και αναταρτών της ανατολικής Ουκρανίας) με την “μορφή της Νορμανδίας” για το Ουκρανικό, παραδέχτηκε πως η πραγματοποίηση της είναι πολύ πιθανή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία και τόπος.

Απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με την οποία, ήρθε η ώρα να συμφωνηθεί αποκλιμάκωση στο Ντονμπάς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε πως δεν έχει νόημα να μιλούμε για νέα συμφωνία, από την στιγμή που το Κιέβο δεν εφαρμόζει τις υπάρχουσες. 

Δεν υπάρχει σύνδεση των στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας με τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με το ΝΑΤΟ

Με αφορμή την σύνδεση των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγει η Μόσχα με τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου υποστήριξε πως δεν υπάρχει σχέση μεταξύ στρατιωτικών ασκήσεων στη Ρωσία και διαβουλεύσεων”

Ακόμα μιλάμε για τις μονάδες μας και τις στρατιωτικές μας περιφέρειες στο έδαφος της χώρας μας. Οι στρατιωτικές ασκήσεις συνεχίστηκαν, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν – αυτή είναι μια κοινή πρακτική όλων των ενόπλων δυνάμεων”. Τέλος, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την πιθανή ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως: “φυσικά, και οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ ανησυχεί τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν είναι θεσμός ανάπτυξης, το ΝΑΤΟ είναι όργανο αντιπαράθεσης”.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας, Μόσχα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος