«Το Πορφυρό Νησί» του Μπουλγκάκοφ σε Αθήνα και Κοζάνη

Η πολιτική αλληγορία του Ρώσου δραματουργού Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, «Το Πορφυρό Νησί» σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα, ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή από τον Ιανουάριο σε συμπαραγωγή του Δη.πε.θε. Κοζάνης και της ομάδας Άλφα – Ιδέα.

Το έργο -με έντονο το στοιχείο της θεατρικότητας, με χιούμορ και καταιγιστική δράση-  κάνει, τον Ιανουάριο, πρεμιέρα στο Θέατρο Άλφα – Ιδέα και στη συνέχεια παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης του Δη.πε.θε. Κοζάνης.

«Το Πορφυρό Νησί» του Μπουλγκάκοφ σε Αθήνα και Κοζάνη

Λίγα λόγια για το έργο

Ο θίασος του Γκενάντι Παμφίλοβιτς ετοιμάζεται να ανεβάσει το έργο ενός νέου, πολλά υποσχόμενου συγγραφέα: η προετοιμασία της παράστασης γίνεται μπροστά στα μάτια των θεατών που γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της «κουζίνας» του θεάτρου με τις απροκάλυπτες, γαργαλιστικές ίντριγκες των ηθοποιών, τη ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών και τον πανικό  των παρασκηνίων. Όταν όλα είναι πια έτοιμα, οι ηθοποιοί του Γκενάντι Παμφίλοβιτς αφηγούνται μια αλληγορική ιστορία για τα παιχνίδια εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων που παίζονται στις πλάτες των λαών.

Αυτό που καταγγέλλει ο Μπουλγκάκοφ μέσα από την κωμική αλληγορία του Πορφυρού Νησιού, φαντάζει σαν μια αέναη επανάληψη της ιστορία των λαών και αναπόφευκτα φέρνει στο νου την κατάσταση της δικής μας χώρας, του δικού μας λαού, που η τρέχουσα συνθήκη της οικονομικοκοινωνικής κρίσης έβγαλε τόσο δυναμικά στο προσκήνιο. Κι ενώ η ιστορία διαδραματίζεται σε ρωσικό θίασο του 1928, που ανεβάζει ένα παραμύθι για κάποιο φανταστικό νησί, το οποίο κατοικείται από ερυθρόδερμους ιθαγενείς, στην πραγματικότητα αναφέρεται στα πάθη και στις αγωνίες όλων των θιάσων παγκοσμίως. Στη μοίρα όλων των λαών παγκοσμίως και στην αέναη πάλη της τέχνης ενάντια στη λογοκρισία και ενάντια στη χρήση της για σκοπούς εντελώς αντιφατικούς με την ίδια την τέχνη, η οποία είναι ο ορισμός της  απόλυτης ελευθερίας σκέψης και έκφρασης. «Το Πορφυρό Νησί» του Μπουλγκάκοφ σε Αθήνα και Κοζάνη

Μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα

Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης

Μουσική επιμέλεια: Βάλια Σεβροπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Λιόντου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Σαββάκη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Εύα Βάρσου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Κακαβούλας, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπούγος, Δημήτρης Ντάσκας, Ευθύμιος Ξυπολιτάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Σκούρτας, Γιάννης Φιλίππου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος