Πορτογαλία: 20 μέρες πριν τις εθνικές εκλογές οι Σοσιαλιστές του Κόστα παραμένουν

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιο Κόστα, παραμένει το φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου στην Πορτογαλία, με πρόθεση ψήφου 38%, αλλά ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά), συνεχίζει να μικραίνει τη διαφορά.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό κανάλι RTP και την εφημερίδα Público, το PSD συγκεντρώνει το 32% των ψήφων και μειώνει το μειονέκτημά του με το PS, το οποίο είναι τώρα μόνο έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, τα δύο κόμματα τα χώριζαν 9 ποσοστιαίες μονάδες και σε προηγούμενη μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2021, τα χώριζαν 11.

Όπως και άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, έτσι και αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι δεν θα υπάρξουν απόλυτες πλειοψηφίες και θα πρέπει να επιδιωχθεί συνεννόηση με άλλους σχηματισμούς για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Όσο για τα πρώην αριστερά μέλη που αποτελούσαν τη κυβέρνηση συνεργασίας με τους σοσιαλιστές, ο συνασπισμός κομμουνιστών και πρασίνων ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεντρώνει το 6% των ψήφων.

Το Bloco de Esquerda έχει το ίδιο ποσοστό, αλλά μετά από πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, στην οποία είχε 7%.

Στην άλλη πλευρά των εδράνων, η ακροδεξιά Chega, την οποία άλλες δημοσκοπήσεις είχαν τοποθετήσει ως τρίτη δύναμη, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση του RTP και της Público στην πέμπτη θέση, με 5%.

Η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία, θα είχε επίσης 5% και οι Χριστιανοδημοκράτες, το CDS-PP -παραδοσιακός εταίρος του PSD-, 2%.

Όσοι ερωτήθηκαν σε αυτήν τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 28 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, ήταν πιο ευνοϊκοί για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς  (25%) παρά για ένα «κεντρικό μπλοκ» μεταξύ των Σοσιαλιστών και της κεντροδεξιάς (24%).

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος