«Μα αν θελήσω να το πω, θα το χαλάσω.
Καμιά μέρα να’ χω κέφι, να σου το χορέψω»
Νίκος Καζαντζάκης, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά
«Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χοροθεραπευτών, χοροθεραπεία ονομάζεται η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη νοητική, συναισθηματική, φυσική και κοινωνική ολοκλήρωσή του με σκοπό τη βελτίωση της υγείας του και την επίτευξη ευεξίας και ευζωίας. […] Το σώμα είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό θεραπευτικό εργαλείο και ενεργοποιείται αβίαστα με το χορό. Ο χοροθεραπευόμενος μέσα από ένα κινητικό λεξιλόγιο καλείται να φέρει το ασυνείδητο στο συνειδητό με συμβολικές κινήσεις…», διαβάζουμε στο βιβλίο της Αλέξιας Μαργαρίτη με τίτλο «Στα συναρπαστικά μονοπάτια της Χοροθεραπείας», εκδόσεις πεδίο.
Ο άνθρωπος πάντοτε χόρευε, μετουσιώνοντας μέσω του χορού όλα αυτά που του δημιουργούσαν φόβο και δεν μπορούσε να τα εξηγήσει, λέει η Αλέξια Μαργαρίτη, δασκάλα χορού και χοροθεραπεύτρια, επισημαίνοντας ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας ο χορός είχε πάντοτε σημαντική θέση.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη με την Αλέξια Μαργαρίτη στην εκπομπή «Στο ντιβάνι της κρίσης».
Η δύναμη του ρυθμού, ο ήχος των κρουστών, η χρήση της φωνής είναι τα εργαλεία της χοροθεραπείας μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης, τεχνική που αντλεί τη μέθοδό της από τις πανάρχαιες παραδοσιακές τελετουργίες του πρωτόγονου ανθρώπου.
Ο χοροθεραπευτής -με τη συνοδεία ήχου κρουστών- χορεύει, παίζει και τραγουδά, προτείνοντας στον ασθενή να τον ακολουθήσει στα κινητικά σχήματα που του παρουσιάζει. Στόχος είναι να τον οδηγήσει, μέσα από τη χορευτική τέχνη, να εκφράσει και να αποτυπώσει κινησιολογικά τη δική του προσωπική ιστορία.
Η χοροθεραπεία αφορά όλους τους ανθρώπους και όλες τις ηλικίες. Μπορεί να εφαρμοστεί και να προσαρμοστεί σε κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πάθησης και σε κάθε ιδιομορφία του ασθενή. Απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από κάθε είδους νευρώσεις, ψυχώσεις, νοητικές και σωματικές αναπηρίες, εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ ή τζόγο, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης, όπως και σε άτομα με διάφορες νευρολογικές παθήσεις.
Στην Ελλάδα, από το 1987 μέχρι σήμερα, η χοροθεραπεία έχει πάρει τη θέση της και σε πολλές δημόσιες θεραπευτικές δομές με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Επιμέλεια κειμένου: Μπέττυ Σαβούρδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος