Στη Λατινική Αμερική, εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν εξαετίας της πανδημίας

Περαιτέρω έξοδος κατοίκων και πίεση στα μεξικανοαμερικανικά σύνορα, αναμένεται λόγω της βαθύτερης φτώχειας, στην Κεντρική Αμερική.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, λιμοκτονούν επειδή η επιδημία του κορωνοϊού εκεί έχει αυξήσει δραματικά το επίπεδο της φτώχειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού, υποσιτίζονται  60 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι πλήρωσαν υψηλό τίμημα για το κλείσιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Julio Berdege, περιφερειακός εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αναφέρει το CNN.

Το χειρότερο είναι στην Κεντρική Αμερική, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει αρκετό φαγητό. Η κρίση στη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, που χαρακτηρίζεται από οικονομικά προβλήματα, εγκληματικότητα και πολιτική αστάθεια, εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, κυρίως στο Μεξικό και την Αμερική. Χιλιάδες άνθρωποι από την Κεντρική Αμερική, διασχίζουν το Μεξικό, καθημερινά και φτάνουν στα μεξικανοαμερικανικά σύνορα, από όπου προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Καθώς η πανδημία έχει επιδεινώσει την ήδη δύσκολη  κατάσταση στη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, αναμένεται περαιτέρω πίεση στα μεξικανοαμερικανικά σύνορα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα. Με την ελπίδα ότι θα αμβλύνει τα αίτια της μετανάστευσης, η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει οικονομική βοήθεια στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και συνεργάζεται μαζί τους για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Πριν από λίγους μήνες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είπε ανοιχτά στους κατοίκους της περιοχής να μην «έρθουν» στα μεξικανοαμερικανικά σύνορα γιατί δεν θα λάβουν άσυλο και θα απελαθούν αν εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης εστιάσει την προσοχή στην κατάσταση στη Νότια Αμερική, όπου εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν μόνιμη εργασία. Η έκθεση αναφέρει ότι για τους κατοίκους που τα καταφέρνουν μέρα με τη μέρα, όπως οι πλανόδιοι πωλητές και οι μισθωτοί, τα περιοριστικά μέτρα συχνά σημαίνουν να μένουν χωρίς εισόδημα, ακόμη και χωρίς τρόφιμα.

Νωρίτερα, διεθνείς οργανισμοί προειδοποίησαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης σε φτωχούς οικισμούς της Βραζιλίας, φαβέλες, καθώς και στη Βενεζουέλα, όπου η κατάσταση είναι δυνητικά εύφλεκτη λόγω χρόνιων οικονομικών προβλημάτων και πολιτικής αστάθειας, επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Καθολικό Πανεπιστήμιο «Andres Bello» στο Καράκας δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σύμφωνα με την οποία τρεις στους τέσσερις Βενεζουελάνους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αν και η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις εδώ και χρόνια, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη με τη θέσπιση επιδημικών μέτρων, διότι όσοι εργάζονται στη γκρίζα οικονομία, και υπολογίζεται ότι είναι ο μισός πληθυσμός που μένει χωρίς εισόδημα.

Σε ισχυρισμούς ότι η Βενεζουέλα ήταν μεταξύ των χωρών που ήταν οι πιο αδύναμες στην επιδημία, ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις φταίνε γι’ αυτό, επειδή απαγόρευαν στο Καράκας να αγοράσει ό,τι χρειάζεται. Η απάντηση ήρθε από την Ουάσιγκτον ότι οι κυρώσεις δεν ισχύουν για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων.

Το 2018, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, το κύριο εξαγωγικό προϊόν αυτής της χώρας της Νότιας Αμερικής. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τη Βενεζουέλα, η οποία είχε αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό στο παρελθόν και της οποίας η οικονομία, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 75% από το 2014 έως το 2020, ανέφερε το BBC. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 5,6 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τιμώρησε την κυβέρνηση στο Καράκας, υποστηρίζοντας ότι ο Μαδούρο έκλεψε τις εκλογές και παρέμεινε παράνομα στην εξουσία. Ο σημερινός επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, δεν προτείνει ότι θα άρει το εμπάργκο του Τράμπ.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος