Στο φαρμακείο της φύσης για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα (vid)

Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η χώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. Σύμμαχός μας κατά των εποχικών ιώσεων, εκτός από τα προληπτικά μέτρα υγιεινής, είναι το φαρμακείο της φύσης που κρύβει ανεκτίμητους “θησαυρούς” ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού μας.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Στο φαρμακείο της φύσης για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα (vid)Κάθε χρόνο τον χειμώνα κορυφώνεται  σταδιακά το επιδημικό κύμα της γρίπης όπως και πολλών άλλων ιώσεων του αναπνευστικού. Τόσο η φετινή γρίπη όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε περισσότερα από 200 είδη ιών, κι όχι σε μικρόβια. Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε δεν πρέπει να χορηγούνται εύκολα από τους γιατρούς, και πολύ περισσότερο να τα παίρνει μόνος του ο ασθενής  από το φαρμακείο.

Στους Έλληνες, δυστυχώς, έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα «εισπράττουν» και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λπ.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν.

Για τις ιώσεις άλλωστε, υπάρχει μια σύγχρονη παροιμία που  λέει:  «βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ίωση είναι, και μόνη θα περάσει!».

Mέτρα πρόληψης

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τα απλά μέτρα υγιεινής που μας προφυλάσσουν από τις ιώσεις:

  • η αποφυγή συγχρωτισμού,
  • το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό
  • και η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Στο φαρμακείο της φύσης

Στο φαρμακείο της φύσης για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα (vid)
Οι φαρμακοποιοί παρασκευάζουν από βότανα ποικίλα σκευάσματα που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Η φυτοθεραπεία βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Για αιώνες ήταν η βάση της θεραπευτικής τέχνης. Και σήμερα, πολλές παθήσεις αντιμετωπίζονται επιτυχημένα με την εφαρμογή φυτικών σκευασμάτων.

Οι γιατροί παραδέχονται ότι βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας αλλά και στην ανακούφιση κρυολογημάτων και εποχικών ιώσεων.

Στα περισσότερα φαρμακεία της χώρας διατίθενται ποικιλία μητρικών βαμμάτων και ελαίων, καθώς και φυτικά σκευάσματα που έχουν παρασκευαστεί στο εργαστήριο.

Αυτά μπορεί να είναι:

  • μητρικά βάμματα
  • λάδια, εκχυλίσματα
  • κάψουλες
  • ροφήματα

Με τη συμβουλή του γιατρού μας, οι φαρμακοποιοί μπορούν να δημιουργούν  κατάλληλους συνδυασμούς βοτάνων και ελαίων για εξειδικευμένη θεραπεία.

Η φαρμακοποιός με εξειδίκευση στη φυτοθεραπεία και την παρασκευή γαληνικών φυτικών σκευασμάτων, Σοφία Μπρακούλια, μας “ανοίγει” το φαρμακείο της φύσης και παρουσιάζει στο ert.gr τα βότανα και τα έλαια που θα μας βοηθήσουν είτε να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας είτε να “τα βάλουμε” με τις εποχικές ιώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τα βότανα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.

Ο βήχας, ο ερεθισμένος λαιμός και η ρινίτιδα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη βοήθεια των “όπλων” που μας προσφέρει απλόχερα η φύση.

  • Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους.
  • Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.
  • Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά.

Στο φαρμακείο της φύσης για να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις του χειμώνα (vid)

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος