2ο Επιστημονικό Συνέδριο “Διατήρηση γονιμότητας σε νεοπλασματικούς ασθενείς”

Με κύριο θέμα τις σημαντικότερες νεότερες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της διατήρησης της γονιμότητας σε ασθενείς με καρκίνο, ανοίγει την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, η αυλαία του 2ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Διατήρηση γονιμότητας σε νεοπλασματικούς ασθενείς».

2ο Επιστημονικό Συνέδριο “Διατήρηση γονιμότητας σε νεοπλασματικούς ασθενείς”
Ακτινολογική εξέταση εγκύου σε ακτινολογικό κέντρο του εξωτερικού

Το συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα, διοργανώνεται από τον τομέα ΓΟ.ΝΕ.ΑΣ (Γονιμότητα σε Νεοπλασματικούς Ασθενείς) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.).

Το συνέδριο απευθύνεται σε ανθρώπους των ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με ασθενείς με νεοπλασία, από την παιδική ηλικία μέχρι τα 40 έτη της ενήλικου ζωής.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τα οποία βρίσκουν κλινική εφαρμογή αλλά και για τις εξελίξεις στον τομέα της ασφαλούς διατήρησης γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί:

  • στο κλινικό φροντιστήριο των νοσηλευτών (Παρασκευή 24 Ιουνίου),
  • στην επιστημονική ενημέρωση σχετικά με το ασφαλές χρονικό διάστημα που επιτρέπεται να μείνει έγκυος μια ασθενής μετά τη θεραπεία της νεοπλασίας της, κάτι που για πρώτη φορά θα αναφερθεί επισήμως,
  • στη διάγνωση και αντιμετώπιση της κακοήθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και
  • στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών εφηβικής και νεαρής ηλικίας που παίζει πρωτεύοντα ρόλο, θέτοντας τη δυνατότητα τεκνοποίησης ως “εργαλείο” αντιμετώπισης της ίδιας της νόσου.

2ο Επιστημονικό Συνέδριο “Διατήρηση γονιμότητας σε νεοπλασματικούς ασθενείς”

Οι διοργανωτές έχουν την πεποίθηση ότι το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει έναυσμα ώστε η Πολιτεία να προτείνει τη δημιουργία κέντρων υποστήριξης-διατήρησης γονιμότητας με τις κατάλληλες υποδομές που θα έχουν χαμηλό κόστος.


ΓΟ.ΝΕ.ΑΣ

Πρόκειται για μία επιστημονική ομάδα που αποτελεί τμήμα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και η αποστολή της είναι η ψυχολογική αλλά και η πρακτική βοήθεια των ασθενών, όσων αφορά στην γονιμότητα και στον καρκίνο.

Αντιμετώπιση με Επιτυχία 

Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια επιζούν από τη νόσο τους χάρις στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Επίσης, είναι διαρκώς αυξανόμενος ο αριθμός ενηλίκων αναπαραγωγικής ηλικίας που εξέρχεται από τη δοκιμασία του καρκίνου με επιτυχία. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι ώστε να συνεχίσουν οι ασθενείς να απολαμβάνουν όλα όσα τους προσφέρει η ζωή.

2ο Επιστημονικό Συνέδριο “Διατήρηση γονιμότητας σε νεοπλασματικούς ασθενείς”

Γονιμότητα – Νεοπλασία – Θεραπεία Καρκίνου 

Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο από τη νόσο όσο και από τη θεραπεία της (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) είναι η διατήρηση της γονιμότητας και η ικανότητα τεκνοποίησης. Η επιστήμη σήμερα είναι σε θέση να δώσει την κατάλληλη λύση για το ευαίσθητο αυτό πρόβλημα του καρκίνου και της υπογονιμότητας που επιφέρει.

2ο Επιστημονικό Συνέδριο “Διατήρηση γονιμότητας σε νεοπλασματικούς ασθενείς”Η σκέψη για τη διατήρηση της γονιμότητας δημιουργείται από την τελική διάγνωση, τις επιλογές θεραπείας, τον τρόπο διατήρησης των γονάδων και ολοκληρώνεται με την επίτευξη εγκυμοσύνης και την απόκτηση υγιών τέκνων. Αν και η γονιμότητα προβληματίζει όλο τον πληθυσμό από τα 35 έτη, νέοι ασθενείς με νεόπλασμα στο γεννητικό ή μη σύστημα έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν και να επιλέξουν τη θεραπεία που θα τους επιτρέψει μελλοντική τεκνοποίηση.

Παγκοσμίως πλέον οι εταιρείες ογκολόγων, όπως η ASCO, συστήνουν σε όλους τους ιατρούς που εμπλέκονται στη θεραπεία του καρκίνου σε νεαρές ηλικίες να προτείνουν στους νεο-διαγνωσμένους ασθενείς ηλικίας έως 40 ετών τις δυνατότητες και επιλογές διατήρησης της γονιμότητάς τους.

Οι γιατροί προσεγγίζουν συνολικά το πρόβλημα του καρκίνου σε νέες ηλικίες με την ελπίδα ότι θα καλύψουν το υπάρχον κενό της ενημέρωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Iδιαίτερη προσοχή δίνεται στις ασθενείς των οποίων η διάγνωση της κακοήθειας γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης οπότε και απαιτείται μαιευτική, ογκολογική και γυναικολογική συμβολή στην απόφαση για τη συνέχιση ή διακοπή της κύησης.

Τέλος, προβλέπεται η ψυχολογική υποστήριξη των γονιών και των ασθενών νεαρών ηλικιών. Κατά περίπτωση, οι επιστήμονες ασχολούνται ΚΑΙ με την κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη της οικογένειας του πάσχοντος σε όλα τα στάδια της αντιμετώπισης της νόσου.

Η συμμετοχή του ΓΟ.ΝΕ.ΑΣ. στο ευρωπαϊκό δίκτυο καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (INCIP) είναι τεράστια και πολύ σημαντική.

Εκπρόσωποι του οργανισμού αυτού παρευρέθηκαν στο πρώτο Συνέδριο Διατήρησης Γονιμότητας στους Νεοπλασματικούς ασθενείς που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015. Για τον σκοπό αυτό, η συγκρότηση του τομέα ΓΟ.ΝΕ.ΑΣ. απαρτίζεται από επιστήμονες που ασχολούνται με διαφορετικά κομμάτια της Ογκολογίας για την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη Συμβουλευτική στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα ασθενών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος