Άλλο ένα λιθαράκι στην γνώση των κρασιών και του οινοτουρισμού προσφέρει το 2ο συνέδριο που πραγματοποιείται στο Αμύνταιο, μια περιοχή της Μακεδονίας που φημίζεται για τα κρασιά του.
Από το Σάββατο 13 έως και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, γευσιγνώστες ειδικοί στα κρασιά, αλλά και ενδιαφερόμενοι θα συμμετάσχουν σε μια διαφορετική οινοποσία, περισσότερο ερευνητική. Το συνέδριο έχει τίτλο “Συνεργείες οινοτουρισμού με άλλες θεματικές ενότητες” σημειώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Άμπας. «Μέσω του συνεδρίου προβάλλεται το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας. Η τεράστια δυναμική που αναπτύσσεται στο Αμύνταιο αντικατοπτρίζονται από τον μεγάλο αριθμό αδειών για την δημιουργία αμπελώνων που δίνονται από το υπουργείο Γεωργίας».
Το κρασί είναι προϊόν πολιτιστικής κληρονομιάς, λέει ο κ. Άμπας. Γύρω από αυτό αναπτύσσεται μια φιλοσοφία, αλλά και οικονομία για μια διαφορετική αντίληψη ζωής, με τον οινοτουρισμό, που προϋποθέτει τον οικοτουρισμό, το περιβάλλον, τους αμπελώνες, τα δάση και τις λίμνες. Υπάρχουν αμπέλια προ-φυλλοξυρικά, προτού δηλαδή έρθει η φυλλοξήρα από την Αμερική στην Ευρώπη. Τα περισσότερα αμπέλια στην Ευρώπη είναι νέα και μεταφέρθηκαν από άλλες περιοχές. Όλοι αναπτύσσουν τεχνικές καλλιέργειας, αλλά το χώμα και ο ήλιος είναι τα βασικά συστατικά που προσφέρουν την ξεχωριστή γεύση.
Η περιοχή του Αμυνταίου έχει τις δικές της κλιματολογικές ιδιαιτερότητες, που παράγουν την συγκεκριμένη ποιότητα οίνων. Όσο μεγαλύτερες οι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύκτας τόσο περισσότερα σάκχαρα αναπτύσσονται στο κρασί και τόσο καλύτερο γίνεται, προσθέτει ο κ. Άμπας, επικαλούμενος μελέτες του Α.Π.Θ..
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος