Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τα προσφυγάκια (vid)

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Σάββατο 2 Απριλίου, μαζί με τα 500 προσφυγάκια του Σχιστού, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βιβλιοθήκη ο κόσμος μου», στην οποία συμμετέχουν 37 πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς με δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις, στέλνοντας το μήνυμα της αγάπης στο βιβλίο για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις.

Ειδικότερα, για το Σχιστό προετοιμάστηκε ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά:

  • Θα ακούσουν και θα διαβάσουν παραμύθια και ιστορίες στα φάρσι.
  • Θα ζωγραφίσουν και θα φτιάξουν το δικό τους βιβλίο.
  • Θα δουν ταινίες με κινούμενα σχέδια στα φάρσι βασισμένες σε παιδικά βιβλία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το «Δίκτυο» καλεί τους συγγραφείς παιδικού βιβλίου, τις σχολικές κοινότητες, τους  πολιτιστικούς φορείς, τις βιβλιοθήκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο να συμπορευτούν και φέτος  και να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τα προσφυγάκια όπου κι αν βρίσκονται, σε στρατόπεδα ή καταυλισμούς.

Με την πεποίθηση ότι η πρόσβαση κάθε παιδιού στα βιβλία, στην ανάγνωση και στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, ακόμη κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες, το Δίκτυο υποστηρίζει την προώθηση της ανάγνωσης, την επαφή των παιδιών με το βιβλίο, τις συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, την ταχύτερη έναρξη κάθε μορφής άτυπης εκπαίδευσης, ωσότου τα παιδιά μπορέσουν να φοιτήσουν κανονικά σε σχολεία.

Το να ζει ένα παιδί χωρίς να υπάρχουν βιβλία γύρω του είναι σαν το έχει κάποιος εγκαταλείψει σε μιαν έρημο χωρίς νερό… Οι βιβλιοθήκες είναι οι ανοιχτές πύλες του μέλλοντος και είμαστε ελεύθεροι να τις διαβούμε. Οι βιβλιοθήκες είναι οι διαδρομές και  τα σταυροδρόμια της ανθρώπινης ιστορίας  που μας  οδήγησαν  στις σύγχρονες κοινωνίες.  Οι βιβλιοθήκες είναι ο κόσμος μας όπως τον ονειρευόμαστε και όπως μπορούμε να τον αλλάξουμε για να γίνει καλύτερος.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τα προσφυγάκια (vid)Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας «Βιβλιοθήκη ο κόσμος μου» είναι ότι «η βιβλιοθήκη είναι ένας κόσμος όπου κάθε παιδί  έχει δικαίωμα να γνωρίσει από κοντά. Είναι σαν τον κρυμμένο θησαυρό, που πρέπει να τον ψάξεις, να τον πλησιάσεις για να τον βρεις, να τον αγγίξεις. Εύκολα  μπορεί να περάσεις δίπλα του βιαστικά και να χάσεις την ευκαιρία να τον ανακαλύψεις. Είναι σαν το σύμπαν που περιέχει τα πάντα».

Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «κάθε αναγνώστης  μπορεί να επιλέγει ελεύθερα και να απολαμβάνει  ό,τι τον ευχαριστεί, περνώντας από το ένα βιβλίο στο άλλο, ανάλογα με την έμπνευση, τα ενδιαφέροντα, την περιέργεια και τη  διάθεσή του: βιβλία-καθρέφτες, όπου βρίσκει έκπληκτος τον εαυτό του, βιβλία πικάντικα γεμάτα νοστιμιά, βιβλία τζιτζίκια που οι ιστορίες τους  του τριβελίζουν  τ’ αφτιά, βιβλία ανθισμένα σαν κερασιές την άνοιξη που δεν τα χορταίνει, βιβλία ηφαίστεια γεμάτα εκρήξεις, βιβλία φεγγάρια γεμάτα ονειροπόληση, βιβλία μυρμήγκια που κουβαλούν πληροφορίες, βιβλία εργόχειρα γεμάτα μικρές παράξενες λεπτομέρειες, βιβλία ποτάμια που κυλούν ήρεμα, βιβλία χορταστικά  με άφθονη τροφή για σκέψη, βιβλία πούπουλα που ελαφραίνουν το βάρος της καρδιάς, βιβλία ορχήστρες που δε χορταίνει να τις ακούει, βιβλία αερόστατα ή καράβια ή τρένα ή αεροπλάνα που τον ταξιδεύουν μακριά από τη δυσάρεστη πραγματικότητα…».


Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Αλκαμένους 11β
Σταθμός Λαρίσης
104 39Αθήνα
τηλ.2108846590
email:diktio1@gmail.com

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε βίντεο στα φάρσι:

https://www.youtube.com/watch?v=GvILJP3wzOs

https://www.youtube.com/watch?v=6i0JeEsN4gM

https://www.youtube.com/watch?v=QuB6Q1Obzr4

https://www.youtube.com/watch?v=RHqU9i9O2io

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος