Το φυτό υπερτροφή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της πείνας

Το φυτό enset, γνωστό και ως «ψεύτικη μπανάνα», εμβληματικό στην Αιθιοπία, θα μπορούσε να γίνει υπερτροφή και σωτήριο καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research Letters, οι καλλιέργειες enset, θα μπορούσαν να θρέψουν περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

Το φυτό είναι σχεδόν άγνωστο εκτός Αιθιοπίας, όπου χρησιμοποιείται για την παρασκευή χυλού ή ψωμιού.

Η έρευνα δείχνει ότι οι καλλιέργειες enset μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλά μέρη της Αφρικής.

Οι «ψεύτικες μπανάνες» είναι μέρος της οικογένειας των μπανανών, αλλά καταναλώνονται μόνο σε μία περιοχή της Αιθιοπίας. Ο καρπός, παρόμοιος με αυτόν της μπανάνας, δεν είναι βρώσιμος, αλλά ο μίσχος και η ρίζα του φυτού μπορούν να ζυμωθούν και να χρησιμοποιηθούν για ψωμί ή χυλό.

Το φυτό enset είναι εμβληματικό στην Αιθιοπία, όπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε αυτό για τροφή, αλλά δεν έχει ακόμη καλλιεργηθεί αλλού, αν και ορισμένοι άγριοι συγγενείς – που θεωρούνται μη βρώσιμοι – αναπτύσσονται στην ήπειρο μέχρι τη Νότια Αφρική, υποδηλώνοντας ότι το φυτό μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες.

Ο ερευνητής Δρ Τζέιμς Μπόρελ των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων υποστηρίζει ότι η φύτευση φυτών ως ασφαλής μέθοδος για πιο δύσκολες στιγμές θα μπορούσε να αυξήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Αιθιοπία είναι ένα σημαντικό κέντρο για την εξημέρωση των καλλιεργειών στην Αφρική, το σπίτι του καφέ και πολλών άλλων καλλιεργειών.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγικότητα και τη διανομή των καλλιεργειών στην Αφρική και σε άλλες ηπείρους. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό νέων φυτών για τη διατροφή των ανθρώπων, καθώς οι άνθρωποι βασίζονται σε μερικές βασικές καλλιέργειες. Σχεδόν οι μισές από όλες τις ανθρωπογενείς θερμίδες προέρχονται από τρία είδη: ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος