«Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη»

Mια ηµέρα περιήγησης σε επτά σημεία της πανεπιστημιακής πόλης διοργανώνεται, την Κυριακή 6 Μαΐου, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστηµίου Αθηνών, με αφορμή και αφετηρία την έκθεση 180 Χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών: ο θεσµός – οι άνθρωποι“.

«Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη»

Πρόκειται για μια δράση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσµια Πρωτεύουσα Βιβλίου», διάκριση που έλαβε ο Δήµος Αθηναίων από την UNESCO για µια χρονιά, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.

Τι συνδέει την Καπνικαρέα µε τα Προπύλαια; Ποια τεκμήρια ιστορίας µπορεί να δει κανείς στο Ιστορικό Αρχείο και ποια στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου; Έχετε επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη της Νομικής και το κτίριο του Παλαιού Χημείου; Πόσες φορές έχετε περάσει µπροστά από τη Φοιτητική Λέσχη χωρίς να το ξέρετε; Γνωρίζετε την ομάδα δίκαιο και Τέχνη και το µμουσικό σύνολο Μέλος;

Η ηµέρα ξεκινάει το πρωί, στην Ερµού, για να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την Καπνικαρέα, µε τις βυζαντινές αγιογραφίες και τις εικόνες του Φώτη Κόντογλου. Η επόµενη στάση είναι το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστηµίου και τα σπάνια τεκµήριά του για την ιστορία του ιδρύµατος και τους Έλληνες λογοτέχνες. Στη συνέχεια, στο κτίριο του Παλαιού Χηµείου, στο οποίο στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Νοµικής, η Οµάδα ∆ίκαιο και Τέχνη µάς συστήνει λογοτέχνες που πέρασαν από τα έδρανα της Νοµικής, ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να δουν την οπτικοακουστική εγκατάσταση The Primary fact, του Hikaru Fujii, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens. Το απόγευµα γνωρίζουµε τη Φοιτητική Λέσχη, µε ξεναγούς µας και ερµηνευτές κειµένων για το Πανεπιστήµιο Αθηνών, φοιτητές και φοιτήτριες του Πολιτιστικού Οµίλου Φοιτητών. Αµέσως µετά, στα Προπύλαια θαυμάζουµε την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη γλυπτική ενός από τα πιο γνώριµα κτίρια της πόλης. Η ηµέρα ολοκληρώνεται στο Μουσείο Ιστορίας, στην Πλάκα, για να παρακολουθήσουµε συναυλία µελοποιηµένης ποίησης, την ώρα που δύει ο ήλιος!

Στο Μέγαρο της Βουλής πραγματοποιείται ξενάγηση στην ιστορία του Πανεπιστηµίου, αλλά και στα εκθέµατα των πανεπιστηµιακών µουσείων που εκτίθενται στο Περιστύλιο της Βουλής.

Οι σταθµοί

Καπνικαρέα (Οδός Ερµού)
Ξενάγηση στον ναό µε εστίαση στην ιστορία του και τη σχέση του µε το Πανεπιστήµιο Αθηνών: τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία του, οι αγιογραφίες και οι φορητές εικόνες του Φώτη Κόντογλου, το πνευµατικό και λειτουργικό του έργο.

Ώρες ξεναγήσεων 10.30, 11.30 (διάρκεια 30’)

Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ (Σκουφά 45, www.archive.uoa.gr)
Ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο  του Πανεπιστηµίου και στην έκθεση µε σπάνια τεκµήρια από τη ζωή και τη δράση Ελλήνων λογοτεχνών στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας, τον 19ο και 20ό αιώνα.
Ώρες επίσκεψης: 12.00-16.00

Βιβλιοθήκη της Νοµικής Σχολής

(Μαυροµιχάλη 17-19 και Σόλωνος 104, http://law.lib.uoa.gr)

Επίσκεψη στο κτίριο του Παλαιού Χηµείου και στη Βιβλιοθήκη της Νοµικής Σχολής.

Ώρες επίσκεψης: 12.00-19.00
Οργανωµένες ξεναγήσεις: 12.00, 14.30

∆ράση µε θέµα: «Μεταξύ νοµικής και λογοτεχνίας» στο Μεγάλο Αµφιθέατρο του κτιρίου. Μέλη της οµάδας «∆ίκαιο και Τέχνη» της Νοµικής παρουσιάζουν ένα αναλόγιο µε σύντοµα αποσπάσµατα έργων κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της Σχολής.
Ώρα 13.30 (διάρκεια 30′)

Στον 3ο όροφο του κτιρίου οπτικοακουστική εγκατάσταση του Hikaru Fujii µε τίτλο The Primary fact, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward
Festival 5 – Athens.

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Ιδρύµατος της Βουλής µε τίτλο: 180 χρόνια
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών: ο θεσµός, οι άνθρωποι.
Ώρες ξεναγήσεων: 14.00, 16.00 (απαραίτητη η δήλωση συµµετοχής, διάρκειας 60’)

Πανεπιστηµιακή Λέσχη (Ιπποκράτους 15 και Ακαδηµίας, www.lesxi.uoa.gr)
Στο αναγνωστήριο της Πανεπιστηµιακής Λέσχης, σε ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της Αθήνας του 20ού αιώνα, µέλη του Πολιτιστικού Οµίλου Φοιτητών του Πανεπιστηµίου Αθηνών διαβάζουν αποσπάσµατα από λογοτεχνικά έργα και ηµερολογιακές καταγραφές που αφορούν την πανεπιστηµιακή και φοιτητική ζωή, από την ίδρυση του ΕΚΠΑ, το 1837, έως σήµερα.

Ώρα δράσης: 17.00 (διάρκεια 60’)

Προπύλαια Πανεπιστηµίου Αθηνών (Πανεπιστηµίου 30, www.uoa.gr)
Ξενάγηση από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ ∆ηµήτρη Παυλόπουλο στο επιβλητικό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήµιου. Η ξενάγηση περιλαµβάνει την ανάδειξη της αρµονικής συστοιχίας τριών τεχνών (αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, γλυπτικής). Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηµατικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραµµά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σηµαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέµους, έργα Ελλήνων γλυπτών.

Ώρα ξενάγησης: 18.00 (διάρκεια 60’)

Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ (Θόλου 5, www.historymuseum.uoa.gr)

Γνωριµία µε τον χώρο του πρώτου κτιρίου του Πανεπιστηµίου Αθηνών
Ώρα περιήγησης 19.30 (διάρκεια 60’)

Συναυλία µελοποιηµένης ποίησης από το σύνολο ΜΕΛΟΣ του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σε µουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη,
Λένας Πλάτωνος, Σάκη Παπαδηµητρίου, ∆αυίδ Νταούλα, κ.ά.
Έναρξη: 20.30 (διάρκεια 60’)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος