Yπόθεση Pegasus: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να στείλει ερευνητική επιτροπή στην Ισπανία

Array

Η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατασκοπεία μέσω του προγράμματος Pegasus αξιολόγησε την ανάγκη αποστολής ερευνητικής επιτροπής στην Ισπανία, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αφού προηγηθούν αντίστοιχες αποστολές στην Πολωνία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ. Η πρόταση για έρευνα στην Ισπανία τέθηκε στο τραπέζι σε συνάντηση των συντονιστών του ευρωκοινοβουλίου και προχώρησε, με τη συμφωνία των ΗΠΑ, αλλά και οι δύο προορισμοί θα πρέπει να περιμένουν να τηρηθεί η ήδη καθιερωμένη σειρά.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η επιτροπή διερεύνησης για τον Πήγασο συστάθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, και οι δύο στο αρχείο για χρόνια για την υποτιθέμενη παραβίαση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, παραδέχτηκαν ότι διέθεταν το πρόγραμμα, ένα πολύ ισχυρό λογισμικό κατασκοπείας που αναπτύχθηκε από την Ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Ως εκ τούτου, οι τρεις αποστολές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί είναι σε αυτές τις τρεις χώρες.

Η Βελγίδα ευρωβουλευτής Saskia Bricmont, από την ομάδα των Πρασίνων και μέλος της επιτροπής, τονίζει ότι ούτε η Λαϊκή ούτε η Ομάδα των Σοσιαλιστών αντιτάχθηκαν στην ένταξη της Ισπανίας, οπότε το μέτρο τελικά συμφωνήθηκε.

«Η σειρά των προτεραιοτήτων που είχε ήδη απαιτηθεί στον αρχικό σχεδιασμό της επιτροπής έρευνας δεν έχει τροποποιηθεί», τονίζει σε κάθε περίπτωση ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Juan Fernando López Aguilar, μέλος αυτού του σώματος, καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών των Πολιτών που παρακολουθεί στενά την παραβίαση του κράτους δικαίου στους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ .

Στην Ισπανία, από την άλλη πλευρά, το σκάνδαλο κατασκοπείας με περισσότερα από 60 άτομα που συνδέονται με το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και των Βάσκων ήρθε στο φως αργότερα, αφού είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής έρευνας στο ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, η καταγγελία της κατασκοπείας στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε μεγάλο μέρος του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένου του ευρωβουλευτή και πρώην προέδρου της Generalitat, Carles Puigdemont, και του πρώην αντιπροέδρου του, Oriol Junqueras, και οι δύο στόχοι κατασκοπείας από το Pegasus, συνέπεσε με την ημερομηνία της επίσημης συγκρότησης της επιτροπής.

Η πρόταση για ένταξη της Ισπανίας γεννήθηκε από την ομάδα των πρασίνων, οι οποίοι βρίσκονται «κοντά στο καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας», σύμφωνα με τον López Aguilar. Η ευρωβουλευτής Νταϊάνα Ρίμπα, από το ERC και μέλος των Πρασίνων, είναι στην πραγματικότητα μία από τις αντιπροέδρους της επιτροπής για το Pegasus.

«Δεν είναι λογικό ή δυνατό να αποκλειστεί η Ισπανία από την έρευνα», συνεχίζει ο σοσιαλιστής López Aguilar. «Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα στην ισπανική πολιτική. Όμως, για οργανωτικούς λόγους, η Πολωνία, η Ουγγαρία και το Ισραήλ θα έλθουν πρώτες, αφού ήταν αυτές που αρχικά κινητοποίησαν την επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής, θεωρεί απίθανο να πραγματοποιηθεί η αποστολή στην Ισπανία πριν από τη λήξη της θητείας της επιτροπής, που είναι ένα έτος. «Μια αποστολή περιλαμβάνει logistics. Δεν φαίνεται πιθανό να πραγματοποιηθούν τρεις αποστολές στη διάρκεια ενός έτους», τονίζει.

Πηγή : El País

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος