Τα Ψαρά τιμούν τους αγώνες τους, 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης του ολοκαυτώματος των Ψαρών, με τη θεατρική παράσταση «Βασίλισσα Αμαλία» από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
Την Παρασκευή, 2/7, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αδελφότης Ψαριανών» στο Δημοτικό Ξενώνα, ενώ στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου θα πραγματοποιηθεί έκθεση λαογραφικών αντικειμένων από το Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».
Θα ακολουθήσει στις 8.00 μ.μ., η παρουσίαση του βιβλίου το Νίκου Γιαλούρη «Ψαρά, η κούνια της φωτιάς» που προχώρησε στην επανέκδοσή του ο Δήμος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών.
Τα Ψαρά τιμούν τους αγώνες τους, 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Την Κυριακή μετά τη Δοξολογία και το Τρισάγιο στον κήπο όπου υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος.
Την Κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής με συναυλία μελοποιημένης ποίησης «το σπίτι που γεννήθηκα», με την Κλεονίκη Δεμίρη.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 4/7 στις 7.00 π.μ. θα αναχωρήσει το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο “Psara Glory” από το λιμάνι της Βολισσού για τα Ψαρά, με επιστροφή στις 6.30 μ.μ., ώστε να μπορούν όσοι το επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις σχετικές εκδηλώσεις.

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνου

Τα Ψαρά τιμούν τους αγώνες τους, 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα“Πάσχα του 1821, τα Ψαρά ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης. Εξαίρετοι ναυτικοί, ναυμάχοι, ηγέτες και μπουρλοτιέρηδες όπως ο Κανάρης, ο Αποστόλης, ο Πιπίνος, ο Βρατσάνος, ο Νικόδημος, ο Παπανικολής και τόσοι άλλοι για 4 σχεδόν χρόνια σημειώνουν λαμπρές ναυτικές νίκες, συνδράμοντας και στον αγώνα της στεριανής Ελλάδας που επαναστατεί και καταγράφονται στις ένδοξες ελληνικές σελίδες της ιστορίας μας ως ήρωες.
Το καλοκαίρι του 1824, η σημαντικότατη αυτή ναυτική βάση των Ελλήνων υφίσταται δεινό πλήγμα από τους Τούρκους και μαζί με αυτό ισοπεδώνεται ο ελληνικός ναυτικός στόλος και κλονίζεται το υψηλό εθνικό ηθικό φρόνημα.

Οι Ψαριανοί μαχητές και κάτοικοι προσφέρονται ως θυσία στο βωμό της ελευθερίας και παραδίδονται στην καταστροφική μανία του κατακτητή.
Με μια λεωνίδειο, όπως αποκαλείται, απόφαση επιλέγουν την ηρωική θυσία από την υποδούλωση, την αιχμαλωσία, την βεβήλωση και την σκλαβιά.
Η αυταπάρνηση, η τόλμη, η γενναιότητα, ο πατριωτισμός και το υψηλό φρόνημα των Ψαριανών γίνονται σύμβολα ελευθερίας με παγκόσμια απήχηση που καλλιεργεί ξανά το φιλελληνικό πνεύμα και ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Τα Ψαρά γίνονται έκτοτε το νησί της Αθάνατης Δόξας. Η μαύρη Γη αποτελεί πλέον το χώρο που η Δόξα αυτή ακτινοβολεί διεθνώς.

Σχεδόν διακόσια χρόνια μετά, γιορτάζουμε τα αποτελέσματα των Αγώνων και της θυσίας, στεκόμενοι ευλαβικά στο μαρτυρικό και ηρωικό τόπο των Ψαρών, με περισσή υπερηφάνεια. Αυτή τη φορά γιατί οι τολμηροί και αγωνιστικοί συμπατριώτες μας έχουν καταφέρει, αν και σε χαλεπούς καιρούς, να δώσουν ξανά την αίγλη που αξίζει στο νησί.»
Και ξανά προς την Δόξα τραβά.”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος