Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Με Αρχιερατική Δοξολογία για το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, μνημόσυνο στον κήπο όπου υπήρχε η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη και εν συνεχεία κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος, τιμήθηκε η 197η επέτειος από το ολοκαύτωμα των Ψαρών.
Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Τιμώμενα πρόσωπα του Δήμου ηρωικής Νήσου Ψαρών και οι Δήμαρχοι Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης και Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, που βρίσκονται στο νησί.

Εσπερινός στη Μαύρη Ράχη
Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Μάλιστα ο κ. Μηταράκης βρέθηκε από χθες Σάββατο στα Ψαρά, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Οι εκδηλώσεις συμπεριλάμβαναν Πανηγυρικό Εσπερινό στα εκκλησάκια της Μαύρης Ράχης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων. Επίσης απαγγελία ποιήματος «Η Δόξα των Ψαρών» και προσκλητήριο νεκρών, για αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία στις 22 με 24 Ιουνίου του 1824.
Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Πραγματοποιήθηκαν επίσης εγκαίνια έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων από το Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ψαρών «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης».
Καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Γιαλούρη «Ψαρά, η κούνια της φωτιάς» που προχώρησε στην επανέκδοσή του ο Δήμος Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών. Ενώ το βράδυ του Σαββάτου έγινε η αναπαράσταση της πυριτιδαποθήκης, λαμπαδηδρομία και ρίψη πυροτεχνημάτων.

«Γιορτάζουμε και τη σύγχρονη ιστορία των Ψαρών»
Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Στα πλαίσια της επίσκεψης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ψαρών Κώστα Βρατσάνο. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:
“Με ιδιαίτερη χαρά είμαστε και φέτος στα Ψαρά. Στο ετήσιο αντάμωμα των Ψαριανών, των Χιωτών, των φίλων των Ψαρών. Τιμούμε την ιστορία αυτού του νησιού, που έπαιξε έναν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της Επανάστασης του 1821. Ιδιαίτερα φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια, η συμβολή των Ψαρών δείχνει ακόμα πιο σημαντική.
Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Γιορτάζουμε όμως και τη σύγχρονη ιστορία των Ψαρών. Ένα νησί με ομορφιά και πολιτισμό. Ένα νησί, το οποίο έχει μεγάλες προοπτικές, τις οποίες οφείλουμε να στηρίξουμε. Ετοιμαστήκαμε για τους φετινούς εορτασμούς. Θερμά συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Ψαρών για όλη τη δουλειά που έκανε. Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχώρησε γρήγορα και στους εμβολιασμούς και στην επισκευή του λιμένα των Ψαρών, ώστε τίποτε να μην εμποδίσει αυτή τη μεγάλη γιορτή”.
Τιμητικές εκδηλώσεις στα Ψαρά – 197 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Στις εκδηλώσεις σήμερα Κυριακή παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, καθώς και οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση και Γιώργος Αμπαζής.
Οι εκδηλώσεις κλείνουν στις 9.00 το βράδυ της Κυριακής με συναυλία μελοποιημένης ποίησης «το σπίτι που γεννήθηκα», με την Κλεονίκη Δεμίρη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος