Καταλονία η ώρα των αποτελεσμάτων: Προβάδισμα των CIUDADANOS

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, κατέδειξε το exit poll που δημοσίευσε η εφημερίδα La Vanguardia, μόλις έκλεισαν οι κάλπες στην Καταλονία.

Βάσει του exit poll, οι CIUDADANOS που υποστηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο με τους CIUDADANOS να έχουν μικρό προβάδισμα (34-37 και 34-36 αντίστοιχα).

Ωστόσο τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένεται να εξασφαλίζουν 67-71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.

Όπως εξηγεί η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, στην ουσία έχουν σχηματιστεί δύο μπλοκ κομμάτων: τα κόμματα των αποσχιστών (independentistas) και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου (constitucionalistas).

Στο πρώτο μπλοκ είναι η ERC (Esquerra Republicana de Cataluña- κεντροαριστερά), JxSí (το κόμμα του Πουιτζντεμόντ δεξιοί εθνικιστές) και CUP (ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα).

Στο δεύτερο μπλοκ του συνταγματικού τόξου είναι: C’s (Θιουδαδάνος, κεντροδεξιό κόμμα), PSC (Σοσιαλιστές Καταλονίας) και PP (Δεξιό Λαϊκό Κόμμα). Οι CeC (οι «Ποδέμος»της Καταλονίας) δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα δύο μπλοκ. Και ίσως αποτελέσουν και τους ρυθμιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ,1 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση

Διχασμένοι οι Καταλανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος