Κέρκυρα: Στα 94 εκ ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου

Αυξημένος κατά δύο εκατομμύρια θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός του Δήμου Κέρκυρας ο οποίος θα φτάσει τα 94 εκ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Γιώργο Παντελιό. Η δημοτική αρχή περιμένει την έγκριση από το παρατηρητήριο της αυτοδιοίκησης προκειμένου να θέσει τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό συμβούλιο, πράγμα που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών. Ο λόγος που αυξήθηκε ο προϋπολογισμός είναι ότι φέτος προστίθεται η κρατική επιχορήγηση κατά 2 εκ για τα οδικά έργα, 700 χιλιάδες για το κλειστό γυμναστήριο του βορρά και επίσης 1,870 εκ για την επισκευή των τριών κτηρίων του Μον Ρεπό. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και τα ίδια έσόδα του Δήμου αυξάνονται στο φετινό προϋπολογισμό, κατά 2 εκ και ανέρχονται στα 34 εκ. Αυτό συμβαίνει διότι το 2017 αυξήθηκαν οι εισπράξεις του Δήμου από τα τέλη παρεπιδημούντων. Αυτό συνέβη , κατά τον κο Παντελιό διότι πλέον εφαρμόζεται πιστά ο νόμος και διότι επεκτάθηκε το τέλος παρεπιδημούντων και σε άλλες κατηγορίες τουριστικών καταστημάτων – πλην των ξενοδοχείων και εστιατορίων, όπως αυτά που νοικιάζουν οχήματα και επίσης αυτά που πωλούν αναμνηστικά.

Από τα έξοδα του Δήμου τα 24 εκ αποτελούν τα ανελαστικά, στα οποία περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι επιχορηγήσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά , τονίζει ο αντιδήμαρχος οικονομικών, τα περιθώρια που έχει η δημοτική αρχή για την εκτέλεση έργων – πλην του τεχνικού προγράμματος – είναι μόνο 3 εκ ευρώ.
Επίσης 3 εκ ετησίως είναι η τοκοχρεολυτική δόση για τα δάνεια τα οποία έχουν μειωθεί στα 25 εκ.
Βεβαίως, ακόμη, ο προϋπολογισμός του Δήμου αντιμετωπίζει «εκπλήξεις» κατά τη διάρκεια της χρονιάς κυρίως από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργολάβους οι οποίοι εκτέλεσαν παλιές εργολαβίες και είχαν διεκδικήσει τις αμοιβές τους δικαστικά. Για παράδειγμα το 2017 δικαιώθηκε ο εργολάβος ο οποίος το 1997 είχε εκτελέσει το έργο συντήρησης του προμαχώνα του Παλαιού Φρουρίου ύψους 1 εκ ευρώ. Ο Δήμος, αναγνωρίζει ο κος Παντελιός, βοηθήθηκε από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι αυτά πληρώθηκαν από έκτακτη κρατική επιχορήγηση.

Σε ότι αφορά το μεγάλο θέμα των δημοτικών τελών καθαριότητας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση, απλά συζητείται ακόμη το ύψος της αναπροσαρμογής. Η εισήγηση που έχουν κάνει οι υπηρεσίες είναι τα έσοδα που αποδίδουν τα τέλη καθαριότητας από 12 εκ ετησίως να αυξηθούν στα διπλάσια περίπου δηλαδή 22 εκ. το 2018. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 100% περίπου. Η δημοτική αρχή δεν συμφωνεί και προσανατολίζεται στην αύξηση κατά 50% με σκοπό να καλύψει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, συγκεντρώνοντας 16 έως 17 εκ. Βεβαίως αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση ολόκληρου του σχεδίου που προτείνει η υπηρεσία καθαριότητας όπως η αγορά νέου εξοπλισμού, απορριμματοφόρων κλπ.
Δικαιολογεί δε τη στάση της αυτή από το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα έξοδα εναπόθεσης των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου μετά την λειτουργία του δεματοποιητή από τα 21 ευρώ ανά τόνο στα 57 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Παγκράτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος