“Απαραίτητη η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ” (video)

Με τις συνομιλίες Νίμιτς την Τρίτη στην Αθήνα και την Πέμπτη στα Σκόπια εντείνονται οι διαβουλεύσεις για συμφωνία αν και όπως αποσαφηνίζει η Αθήνα δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή χαρακτηρίζεται δημιουργική και παραγωγική κατά την οποία συζητήθηκαν τα θετικά σημεία των προτάσεων Νίμιτς και εκφράστηκαν οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς αλλά και εναλλακτικές προτάσεις. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς τη ΦΥΡΟΜ σχέδιο συμφώνου για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και με βασικό στοιχείο σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη, και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Συντάγματος».

Στα Σκόπια, όπως μεταδίδει ο Νίκος Φραγκόπουλος, το Υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται ενοχλημένο για τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Στούντιο: Νίκος Μελέτης
Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος