Τεχνικές συζητήσεις για το χρέος στο EuroWorking-Τέλος στην α΄ φάση της 4ης αξιολόγησης

Στο Euroworking σήμερα στις Βρυξέλλες ξεκινούν οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις για το ζήτημα του χρέους, ενώ θα γίνει απολογισμός της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των επαφών κυβέρνησης – θεσμών στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης με κύρια θέματα τα ζητήματα της ανάπτυξης, τα δημοσιονομικά και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.  Όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «ήταν μια επιτυχημένη αποστολή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις επαφές τέθηκε το χρονοδιάγραμμα και έως επανέλθουν τα κλιμάκια – κάτι που αναμένεται μετά το Πάσχα- θα συζητούνται εξ αποστάσεως τα εμπόδια και οι δυσκολίες που υπάρχουν, που στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι τεχνικής φύσης. Εάν φανούν πολιτικές δυσκολίες, συμπλήρωσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, θα φανούν τότε.

Αναφορικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να τις θεσπίσει τον Μάρτιο, ενώ μεταξύ των υπολοίπων με τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνονται η αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η στελέχωση και λειτουργία του ΣΔΟΕ των εισαγγελέων κ.ά.

Ερωτηθείς για το πότε το ΔΝΤ ενδέχεται να ζητήσει την υλοποίηση κατά ένα έτος νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως θα αναμένει τα στοιχεία του α’ τριμήνου για το ΑΕΠ, που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάιο.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι κατά τις συναντήσεις οι οποίες ήταν κυρίως οργανωτικής φύσης:

•       Εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν οι τομείς οι οποίοι είναι περισσότερο απαιτητικοί από τεχνικής απόψεως.
•       Συμφωνήθηκε σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, με ορίζοντα τον επόμενο κύκλο συναντήσεων και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και με ημερομηνία-ορόσημο για την οριστικοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη λήξη του Προγράμματος, το Εurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.

Εποικοδομητικές ήταν οι συζητήσεις που είχαν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος των προγραμμάτων του ΕΜΣ και του ΔΝΤ, όπως είπε εκπρόσωπος των θεσμών. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες για να προχωρήσουν περισσότερο και να ολοκληρωθούν. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος”.

Μοοdy`s:”H καθαρή έξοδος δεν αναιρεί μια προληπτική γραμμή”

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες, ο επικεφαλής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» και «προληπτική γραμμή» σημειώνοντας ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τόσο τις σημαντικές δημοσιονομικές όσο και τις θεσμικές βελτιώσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2015.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος