ΛΑ.Σ. Χίου: Θέμα με κεραίες κινητής γύρω από σχολεία

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 7ης-3-2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου, το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ειδικά όσων βρίσκονται περιμετρικά των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Προηγήθηκε σειρά σχετικών επερωτήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου καθώς και έγγραφο αίτημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου της ΛΑΣ Δήμου Χίου, ήδη έχει προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των σχολικών μονάδων για το θέμα, ενώ έχει κοινοποιηθεί η σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπηρεσιακού οργάνου του Δήμου Χίου που αποτυπώνει πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση.
«Η Δημοτική Αρχή έκανε δεκτό μέρος των προτάσεών μας, καθώς και οι λοιπές αντιπολιτεύσεις, ωστόσο ψηφίσαμε με επιφυλάξεις, μιας και δεν έγινε δεκτό το σύνολο των προτάσεων μας και ειδικά η αγορά του ειδικού μηχανήματος μετρήσεων», επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου όπου κοινοποιείται και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ., Δημοτικού Συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου.

»Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχοντας υπόψη τα παραπάνω και θέλοντας να διασφαλίσουμε την υγεία των δημοτών μας και κυρίως των παιδιών μας, πρέπει να ζητήσουμε από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έκθεση μετρήσεων των συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων όλων των κεραιών εντός του αστικού ιστού πόλης , Βροντάδου, Θυμιανών κλπ.

»Ως Δ/ντης στην Αστική σχολή Χίου, ήδη έχω έρθει σε επικοινωνία με την ΕΕΑΕ για να διενεργηθούν έλεγχοι στις κεραίες που περιβάλλουν το σχολείο μου και κατ’ επέκταση και το 1ο και 3ο Γυμνάσιο, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

»Αυτό που εισηγείται η υπηρεσία είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά απέχει από μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και άρα προστασίας των κατοίκων”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σκούφαλος.
ΛΑ.Σ. Χίου: Θέμα με κεραίες κινητής γύρω από σχολεία
Καταθέτοντας την πρόταση της παράταξής του ο κ. Σκούφαλος ζήτησε:

“… Να ελεγχθούν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι υπόλοιπες είτε μέσω ΕΕΑΕ είτε μέσω του τρόπου που σας είπα εφόσον διερευνηθεί περαιτέρω αν συμφωνήσετε ξεκινώντας από τον αστικό ιστό και δη τα σχολεία , σταθμούς κλπ.
Να αγοραστούν εντός του έτους με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τα μηχανήματα που κάνει λόγο η υπηρεσία και να δημιουργηθεί σταθμός ελέγχου με ευθύνη της αντίστοιχης υπηρεσίας μας που κατ’ έτος θα διενεργεί ελέγχους και θα ενημερώνει, ενώ σε περίπτωση υπερβάσεων να πέφτουν οι ασφάλειες.
Να είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του δήμου, όλες οι κεραίες που λειτουργούν σήμερα, ώστε να υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών, με τις εκπομπές τους.
Τα όρια εκπομπών των κεραιών να διαμορφωθούν με βάση την ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού, σε κάθε περίπτωση, να μειωθούν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Να απαιτήσουμε να οριστεί ζώνη απαγόρευσης τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα 400 μέτρων από χώρους συνάθροισης και όχι όπως σήμερα το προβλέπει η νομοθεσία με τα διάφορα αν (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία, εκκλησίες, ιδρύματα ΑΜΕΑ, αθλητικά κέντρα). Στη βάση αυτή να απομακρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες σε τέτοιες περιοχές.
Να απαιτήσουμε μαζί με τους άλλους δήμους να έχουμε ουσιαστική αρμοδιότητα στην αδειοδότηση και όχι να υπάρχει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τις δυνατότητες των δήμων.»

(Στη φωτογραφία μεταξύ κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Αίπος- Βροντάδου Χίου)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος