Χρ. Μπαξεβάνης: Επιτάχυνση της συνδρομής από ΕΕ για την αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες-μετανάστες (audio)

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από πλευράς Βρυξελλών σε σχέση με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιτρέπει σε όσους πρόσφυγες φτάνουν στο εξής στη χώρα μας να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα, διότι η απόφαση αυτή αφορά την παλαιότερη διοικητική πράξη του 2016, η οποία έχει ανανεωθεί με νεότερη από τον νέο διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου υπογραμμίζει ο Δρ. Χρήστος Μπαξεβάνης (Christos Baxevanis) Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ειδικός σε θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης του προσφυγικού – ανθρώπινα δικαιώματα – ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη ο κ. Μπαξεβάνης επισημαίνει ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς εγείρει θέμα νομιμότητας όχι του στόχου αλλά του μέσου επίτευξης του (δηλαδή τον αποκλεισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά), αλλά δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά.

Ο κ. Μπαξεβάνης στο ερώτημα αν ο αποκλεισμός στα νησιά συνιστά παράνομη πράξη λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο, σημείωσε ότι το μέσο αυτό στηρίζεται σε λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά πραγματικά η Ενωμένη Ευρώπη επιθυμεί τη βελτίωση της κατάστασης, θα πρέπει να επιταχύνει την παροχή βοήθειας επί των διαδικασιών π.χ στην εξέταση των αιτημάτων αιτούντων άσυλο αλλά και στην διαμόρφωση μίας νέας πιο οραματικής και αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής που δεν θα περιορίζεται μόνο στη λογική της διαχείρισης από τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες με τη συνδρομή μόνο της υλικής και χρηματικής αρωγής ή την αποστολή ανθρώπινου εξειδικευμένου δυναμικού.

Τέλος ο κ. Μπαξεβάνης υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αλλά και το ίδιο το μέτρο γεωγραφικού αποκλεισμού θα πρέπει να υπάρξει μία επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποσυμφόρηση των νησιών και η διαμόρφωση ειδικών χώρων στην ενδοχώρα, που θα διασφαλίζουν όμως τον έλεγχο των προσφύγων για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν θα παραβιάζουν την ευρωτουρκική συμφωνία.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος