Τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι θετικά για την πιστοληπτική τους ικανότητα τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν χρειάζεται να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια και αυτό θα τους δώσει χρόνο να εστιάσουν στη μείωση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.
Η Moody’s παρατηρεί ότι η η άσκηση δεν περιελάμβανε αξιολόγηση του ενεργητικού τους (Asset Quality Review) όπως η προηγούμενη του 2015, αλλά μόνο ένα stress test με βασικό και δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία και δυνητικές ζημίες ως το τέλος του 2020.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι το αποτέλεσμα του stress test δείχνει μεν την αντοχή των εποπτικών κεφαλαίων του τραπεζικού κλάδου αλλά σημαντικό μέρος αυτών αποτελεί η αναβαλόμενη φορολογία (DTAs).
Περίπου 16 δισ. ευρώ είναι επιλέξιμα για μετατροπή σε tax credit που πληρώνονται από το Δημόσιο, αν οι τράπεζες εγγράψουν ζημιές. Τα DTAs είναι άυλο ενεργητικό και εξαρτώνται από την οικονομική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι σχετικά αδύναμη. Αυτά τα DTAs αντιστοιχούν σε περίπου 55% των κεφαλαίων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2017, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των κεφαλαίων και την ικανότητα να απορροφηθούν ζημιές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος