Βαρουφάκης: Ο χρόνος αρκετός για αμοιβαία επωφελή λύση

Η Ελλάδα κατέθεσε σήμερα μία ολοκληρωμένη πρόταση, που αν γίνει δεκτή θα δώσει ένα τέλος στο ελληνικό δράμα, αλλά το Eurogroup επέλεξε να εστιάσει στις ευθύνες μόνο της χώρας μας και όχι της Ευρωζώνης. Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup τη στάση των Θεσμών απέναντι στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων έφεραν κοντά τις δύο πλευρές -στην περίπτωση των δημοσιονομικών η διαφορά είναι της τάξης του 0,5%- ώστε πλέον να μην μπορεί να δικαιολογηθεί η έλλειψη συμφωνίας. Παράλληλα απαρίθμησε τα δραματικά αποτελέσματα που είχαν ως σήμερα οι οικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «δεν είναι η στιγμή απόδοσης ευθυνών, αλλά η ώρα για τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν λύσεις, όπως περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Αναφερόμενος ο Υπουργός Οικονομικών στην προ ημερών διακοπή των διαπραγματεύσεων τις απέδωσε στο γεγονός ότι οι διαπραγματευτές της Επιτροπής δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συνάψουν συμφωνία.

Ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup δεν έδειξε να συμμερίζεται τις προτάσεις ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ που θεωρούν ότι παραχωρήσεις πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές. Οι προτάσεις μας δε σχολιάστηκαν ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών, δε συζητήθηκαν στο Eurogroup αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως δεν είναι ένα φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, είπε.

Παράλληλα παρουσίασε στους δημοσιογράφους αναλυτικά την ελληνική πρόταση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ο συνδυασμός των τριών, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές, ενώ θα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών της.

Χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση ως λελογισμένη και σωστά σχεδιασμένη η οποία περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις που χτυπούν τις παθογένειες. Η αύξηση του ήδη υψηλού ΦΠΑ δεν είναι μεταρρύθμιση, ή αύξηση της εισπραξιμότητας του όμως είναι, σημείωσε.

Σε ότι αφορά στο χρέος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρότεινε μεταφορά του χρέους 27 δισ. προς ΕΚΤ στον ESM με δημιουργία νέου παθητικού, χωρίς όμως η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως κοινή συνθήκη το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά.

Πρόκειται για τη «μοναδική λογική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι», είπε ο κ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζοντας πως ο λόγος που δεν συζητείται είναι καθαρά αποτέλεσμα «πολιτικής απόφασης».

Σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Όπως είπε, η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Η συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών μετά το Eurogroup

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος