Ταϊλάνδη: Άνιση μάχη με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών (video)

Με τρομακτικές προκλήσεις, εμπόδια, την έλλειψη οξυγόνου στη σπηλιά και αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι οι διασώστες που επιχειρούν για απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι στο σπήλαιο Tham Luang της Ταϊλάνδης. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για προσωρινή αναβολή των διασωστικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο ο χρόνος κυλά αμετάκλητα προς το νέο ξέσπασμα του μουσώνα μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Ο ίδιος χαρακτήρισε ακατάλληλη τη λύση της διάσωσης των παιδιών μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, και πως όσο η κατάσταση τους παραμένει σταθερή μένουν εκεί μέχρι να βρεθεί ο τρόπος διαφυγής με το ελάχιστο ρίσκο. Όπως είπε τα παιδιά προς το παρόν αναπνέουν καλά. Την ίδια ώρα, οι διασώστες συνεχίζουν την αναζήτηση πρόσβασης από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την απέλπιδα προσπάθεια των εκπαιδευμένων διασωστών να μεταφέρουν με ασφάλεια τα παιδιά από την σπηλιά, υπό το βάρος ήδη της απώλειας ενός συναδέλφου τους το πρωί και με την αγωνία αν θα καταφέρουν να απεγκλωβίσουν όλα τα παιδιά.

Οι συνθήκες αλλάζουν από λεπτό προς λεπτό. “Εχουμε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή μας” λένε οι διασώστες.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δείχνει πόσο τρομακτική είναι η αποστολή των διασωστών και πόσο μεγάλη είναι η αγωνία για τα 12 παιδιά εάν θα καταφέρουν με την βοήθεια τους να αναδυθούν στην επιφάνεια.

Το βασικό σενάριο διάσωσης είναι και το πιο ριψοκίνδυνο. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τη δύσκολη διαδρομή των σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων μέχρι την έξοδο. Σε κάποια σημεία θα πρέπει να βουτήξουν ή να συρθούν μέσα σε στενά περάσματα, σε άλλα θα πρέπει να κάνουν αναρρίχηση και όλα αυτά με μηδενική ορατότητα. Ένα σκοινί θα είναι ο οδηγός τους και θα τα συνοδεύουν δύτες.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στα χείλη όλων είναι πως περιμένουμε από ανεκπαίδευτα παιδιά να καταφέρουν αυτό το “ταξίδι” μέσα στην σπηλιά όταν επαγγελματίες διασώστες αντιμετωπίζουν τόσες δυσκολίες.

“Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν” είπε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή “δεν είναι η κατάλληλη” σε αυτή τη φάση.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των “Αγριογούρουνων” και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει.

Οι αρχές εξετάζουν μία ακόμη εναλλακτική παρά την πίεση του χρόνου. Σαρώνουν τη ζούγκλα πάνω από το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά για να βρουν πιθανές “καμινάδες”, όπως τις λένε, τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν τούνελ και να τα ανασύρουν από εκεί.

Για αυτό το σενάριο πρόσφερε τη βοήθειά του ο επιχειρηματίας Ιλον Μασκ, μία από τις εταιρείες του οποίου ειδικεύεται στη διάνοιξη τούνελ.

“Ίσως αξίζει να το δοκιμάσουμε” είπε ο Ιλον Μασκ “να εισαγάγουμε σωλήνες από νάιλον με διάμετρο ένα μέτρο μέσα στη σπηλιά και να το γεμίσουμε αέρα όπως ένα φουσκωτό κάστρο. Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τούνελ από αέρα κάτω από το νερό και να προσαρμοστεί στη μορφολογία της σπηλιάς”.

Οι μηχανικοί του Τάνες συνεργάζονται με τον στρατό, εξερευνώντας μια περιοχή που πιστεύουν ότι απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το πίσω τμήμα του σπηλαίου και τρυπούν τους μαλακούς ασβεστολιθικούς βράχους για να πλησιάσουν όσο περισσότερο μπορούν στα παιδιά.

“Αρχικά θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας τρόπος για να μεταφέρουμε εφόδια στους παγιδευμένους από το πίσω μέρος του σπηλαίου αλλά τώρα μπορεί να αποδειχτεί πολύ σημαντικότερος”, είπε ο Τάνες.

Η επιχείρηση διάσωσης, μετά τον εντοπισμό των αγοριών την Δευτέρα, επικεντρώθηκε  στην απάντληση των νερών από το σπήλαιο.

Το πληροφοριακό γράφημα που ακολουθεί δείχνει ποσό εξαιρετικά δύσκολη είναι η προσπάθεια διάσωσης.

Η περιπέτεια των μικρών ποδοσφαιριστών έχει συγκινήσει τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη και είναι βασικό θέμα συζήτησης στα γήπεδα της Ρωσίας.

Η FIFA εύχεται να τελειώσει γρήγορα η αγωνία και προσκάλεσε την ομάδα των Αγριόχοιρων στον τελικό του μουντιάλ αν έχουν απεγκλωβιστεί εγκαίρως και το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους.

https://twitter.com/WorIdCupUpdates/status/1015265015115472896

“Ξέρω ποια ομάδα ποδοσφαίρου αξίζει το τρόπαιο” αναφέρει ένας Αυστραλός σκιτσογράφος που με ευαισθησία προσπαθεί να χαρίσει να νότα αισιοδοξίας.

Το σημείο όπου έχουν καταφύγει τα παιδιά απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την είσοδο του σπηλαίου και το τελευταίο 1,7 χιλιόμετρο αυτής της διαδρομής βρίσκεται εντελώς κάτω από το νερό.

Εκφράζονται φόβοι ότι με τη διάνοιξη μιας κάθετης διόδου τμήματα του σπηλαίου μπορεί να καταρρεύσουν πάνω στα αγόρια ή να κλείσουν εντελώς τα περάσματα, εγκλωβίζοντάς τα μέσα.

Οι συγγενείς των αγοριών πάντως, που παραμένουν στην είσοδο της σπηλιάς όλες αυτές τις ημέρες, δηλώνουν ότι το μόνο που πράγμα που θέλουν είναι να βρεθεί η ασφαλέστερη λύση για τα παιδιά τους.

Κάποιοι γονείς έγραψαν γράμμα στα παιδιά τους για να τους δώσουν κουράγιο.

Την ίδια ώρα, συγκλονισμένος όλος ο πλανήτης παρακολουθεί το δράμα των 12 παιδιών και του προπονητή τους και προσεύχεται για την διάσωσή τους.

https://twitter.com/athiezul/status/1014534320411701249

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:Ταϊλάνδη: Στενεύουν τα περιθώρια απεγκλωβισμού των 12 παιδιών (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος