Τον Αύγουστο η εκταμίευση της δόσης των 15 δισ.-Ισοδύναμα για τον ΦΠΑ (video)

Σε περίπου 20 μέρες αναμένεται να εκταμιευθεί η δόση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς η γερμανική πλευρά επέμεινε στο Eurogroup να διευκρινιστούν πρώτα τα ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την απώλεια των 28 εκατ. ευρώ από την παράταση κατά έξι μήνες της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τυπικό χαρακτηρίζει το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας. Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι ο Σολτς δεσμεύεται από απόφαση της βουλής βάσει της οποίας η όποια αλλαγή στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να απασχολεί την Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Στις αρχές Αυγούστου, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, θα γίνει η εκταμίευση της δόσης που απομένει, των 15 δισ., μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης. Στο μεσοδιάστημα η Ελλάδα καλείται να βρει ισοδύναμα, ύψους 28 εκατ. ευρώ, λόγω της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά ως το τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο των Διευθυντών ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας. Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει σύντομα, πριν από το τέλος του Προγράμματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, οι απώλειες των 28 εκατ. ευρώ θα αντισταθμιστούν με εξοικονόμηση αμυντικών δαπανών, κάτι που επιβεβαιώνει και το οικονομικό επιτελείο.

Αυξημένο κατά 834 εκατ. ευρώ ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Διευκρινίσεις του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για τη στάση του Σολτς

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ψήφισε μεν κατ’ αρχήν στο Eurogroup υπέρ της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, τόνισε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. Από την άλλη όμως ο κ. Σολτς δεσμεύεται από απόφαση της βουλής βάσει της οποίας η όποια αλλαγή στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να απασχολεί την Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά (17% αντί 24%) ως το τέλος του χρόνου και όχι να το καταργήσει την 1η Ιουλίου όπως είχε συμφωνηθεί συνιστά «μια αλλαγή στην Έκθεση Υλοποίησης για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ήδη είχε διαβιβαστεί στη γερμανική βουλή, δηλαδή στο κατά πόσο η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα καθορισμένα μέτρα προσαρμογής.

Τυπική διαδικασία

Ακόμη και αν στην περίπτωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται για αλλαγή ολόκληρου του πακέτου αλλά «για μια αλλαγή σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο» και παρά του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να καλύψει το κενό των 28 εκατ. ευρώ που δημιουργείται στον προϋπολογισμό με ένα ανάλογο ποσό από κονδύλια άλλων υπουργείων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκασμένο να καταθέσει στην Επιτροπή Προϋπολογισμού «τροποποιημένη» Έκθεση Υλοποίησης.
Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν η στάση του Όλαφ Σολτς είχε και «παιδαγωγικό» χαρακτήρα, η εκπρόσωπος απάντησε πως «ανταποκρίνεται στην προκαθορισμένη συμμετοχή της γερμανικής βουλής». Η κυβέρνηση «διασφαλίζει πλήρως την τήρηση των δικαιωμάτων συμμετοχής και ενημέρωσης της βουλής.»

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν πάντως την Deutsche Welle ότι ο Όλαφ Σολτς όντως δεν είχε κανένα περιθώριο να πράξει διαφορετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχές Αυγούστου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει εκπλήξεις. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει άμεσα το Συμβούλιο των Διευθυντών του ΕSM για να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ, Deutsche Welle

Σχετική είδηση: Έγκριση από ESM της τελευταίας δόσης-Δεν έπιασε το “γερμανικό μπλόκο”-Η εκταμίευση τον Αύγουστο (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος