Ρέθυμνο: Διαμαρτυρία για την έξωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (audio)

Array

Κάλεσμα για συμμετοχή σε «Βουβή» εκδήλωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 19:30’μ.μ. στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, απευθύνουν πολίτες και φορείς της ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο, με αφορμή την έξωση από τις εγκαταστάσεις, στις οποίες στεγάζονταν το κέντρο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ρέθυμνο: Διαμαρτυρία για την έξωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (audio)

Η έξωση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε προκειμένου ο ιδιοκτήτης του κτιρίου να το αξιοποιήσει τουριστικά.
Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα, «Την Παρασκευή 13/7/2018, οι εργαζόμενοι και οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Δικαστικοί επιμελητές και αστυνομία, εφαρμόζοντας μια δικαστική απόφαση έξωσης της υπηρεσίας από το κτήριο, τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν το χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να διακοπούν βίαια οι θεραπείες ανθρώπων που είχαν άμεση ανάγκη ψυχολογικής ή φαρμακευτικής υποστήριξης και να βρεθούν σε μια συνθήκη ανασφάλειας όσον αφορά το πότε θα συνεχιστούν οι θεραπείες τους. Την ίδια στιγμή το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας έπρεπε άμεσα να συγκεντρώσει και να μεταφέρει τον εξοπλισμό της υπηρεσίας σε νέο, προσωρινό κτήριο, ακατάλληλο όσον αφορά την προσβασιμότητα και τους χώρους.
Όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλά παράδοξα και πολλά ερωτηματικά. Οι θεραπείες των ψυχικά ευάλωτων ανθρώπων απαιτούν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια, την οποία εμείς θα έπρεπε αλλά δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε μέσα σε αυτή τη συγκυρία. Αυτό που συνέβη καθρεφτίζει τον τρόπο με τον οποίο στιγματίζεται και περιθωριοποιείται η ψυχική ασθένεια αλλά και η φροντίδα της. Θέτει όμως και ερωτήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς επιλέγει να αναλάβει την ευθύνη του ή τη μεταθέτει στους άλλους, πως συμπαραστέκεται, πως συμπάσχει. Ας μη γίνουμε μια κοινωνία «ιδιωτών».
Ενάντια στα κοινωνικά παράδοξα, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε «θεραπευτικοί» και να ονειρευόμαστε ακόμη περισσότερες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας για το Ρέθυμνο.
Καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου, εθελοντές ψυχικής υγείας, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και επαγγελματίες υγείας να συμμετάσχουν στη «Βουβή» εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 στις 19:30’μ.μ. στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο.»
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, ψυχίατρος, Αντώνης Λιοδάκης, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων και εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Ρέθυμνο και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, γενικότερα στη χώρα.
Ο κ. Λιοδάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Υγείας, η σύσταση Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ρέθυμνο: Διαμαρτυρία για την έξωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας (audio)Όπως ανακοίνωσε η 7η ΥΠΕ, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας η δημιουργία του Κέντρου από πλευράς σκοπιμότητας, αμέσως μετά το αίτημα της Υ.ΠΕ. Κρήτης το Φεβρουάριο του 2018 και πλέον η κοινή υπουργική απόφαση ολοκληρώνει και τυπικά τις διαδικασίες της λειτουργίας του.
Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Γιακουμάκη, αναφέρθηκε στη νέα δομή, ενώ δήλωσε ότι το Ρέθυμνο όντως έχει πολύ μεγάλα κενά σε επίπεδο ψυχιατρικών υποδομών. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια, προκειμένου να καταφέρουμε να εγκριθεί ο Οργανισμός που αφορά στο νέο Ιατροπαιδαγωγικό τμήμα που προβλέπει 13 νέες θέσεις εργασίας. Όταν ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστή έναν γνωστό προπονητή του Ρεθύμνου, η πολιτεία περιορίστηκε να στέλνει μια φορά την εβδομάδα ομάδα ειδικών, προκειμένου να προσεγγίσουν τα θύματα κακοποίησης. Αυτή η περιοδική και αποσπασματική διαχείριση του προβλήματος, στοίχισε 600.000 ευρώ και έκλεισε όπως άρχισε, τόνισε η κ. Γιακουμάκη. Δικός μας στόχος είναι η λειτουργία μόνιμων, ικανά στελεχωμένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στο Ρέθυμνο, κατέληξε η κ. Γιακουμάκη.
Ακούστε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην ΕΡΤ Χανίων, η κ. Γιακουμάκη και ο κ. Λιοδάκης:


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος