Η Μινωϊκή οδός στο τραπέζι της ΠΕΔ Κρήτης

Μια εναλλακτική οδική πρόταση για την Κρήτη σε σχέση με τον ΒΟΑΚ, την Μινωϊκή Οδό, παρουσίασε χθες στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο Ελληνοαμερικανός γιατρός Γιώργος Νάθενας. Η πρόταση αφορά σε μια νέα κεντρική χάραξη δρόμου από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, η οποία εκτιμάται ότι θα ελαττώνει τις αποστάσεις χρονικώς κατά 40% μεταξύ των πόλεων και γεωφυσικώς κατά 25 με 32%.

Η Μινωϊκή οδός στο τραπέζι της ΠΕΔ ΚρήτηςΣε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός υποστήριξε ότι βρήκαν την πρόταση ενδιαφέρουσα. “Ο κ. Νάθενας ο οποίος ήρθε ειδικώς από τη Νέα Υόρκη για να πει τις απόψεις του για τον ΒΟΑΚ, κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία εδράζεται σε μία προκαταρκτική μελέτη που είχε γίνει το 2008 και αφορά σε νέα χάραξη, εξ ολοκλήρου από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο. Αποφασίσαμε να τεθεί υπόψιν των μελετητών ούτως ή άλλως, και συνεστήθη στον κ. Νάθενα να έχει μία επαφή με τον Περιφερειάρχη, την οποία απ’ ό,τι γνωρίζω θα έχει τις επόμενες ημέρες, και θα ενημερώσει τον ίδιο για το περιεχόμενο της πρότασής του αναλυτικά”.

Σύμφωνα με τον κ. Νάθενα, για την πρόταση αυτή έχει γίνει μελέτη σκοπιμότητας το 2008 και κράτησε για δύο χρόνια.

Η Μινωϊκή οδός στο τραπέζι της ΠΕΔ Κρήτης

«Έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί αλλά με διάφορες δικαιολογίες που δεν έχουν βάση, δεν προχώρησε. Τον κεντρικό οδικό άξονα δεν τον προτείναμε εμείς, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς υποβάλαμε το 1992 μία μελέτη, ονομαζόμενη ΡΑΣΑ (Ριζική Αναβίωση και Συνολική Ανάπτυξη κεντρικής ενδοχώρας ορεινής και νότιας Κρήτης), καθώς ερήμωναν τα χωριά, σύμφωνα με ένα γαλλικό σχέδιο που είχε μεγάλη επιτυχία». Η μελέτη αυτή, όπως είπε ο κ. Νάθενας «εγκρίθηκε από την Ε.Ε και την Κομισιόν, να γίνει με την προϋπόθεση να χαραχθεί ένας κεντρικός οδικός άξονας της Κρήτης, που θα εξυπηρετεί όλη την Κρήτη και όχι μόνο μια μικρή λωρίδα της βόρειας επιφάνειας του νησιού».

Επιτροπή για τον ΒΟΑΚ

Στην συγκρότηση επιτροπής με πέντε μηχανικούς, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού ΄Αξονα Κρήτης, προχώρησε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης. Η επιτροπή, όπως επισήμανε στην χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, ο πρόεδρος και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα ενημερώνει την ΠΕΔ, η οποία θα παρεμβαίνει όταν το κρίνει αναγκαίο.

Επίσης η Ένωση ομόφωνα ενέκρινε επί της αρχής την πρόταση που είχε υποβάλλει στις Βρύσες, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης για την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε κάθε δήμο της Κρήτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος