Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το blockchain, το ΑPI και οι άλλες ψηφιακές τεχνολογίες οδηγούν σε μεταμόρφωση του επιχειρηματικού τοπίου με τους μεγάλους ομίλους λιανικής στο διαδίκτυο, όπως η Amazon και η Alibaba, να καθίστανται ο βασικός ανταγωνιστής των τραπεζών στο μέλλον τόνισαν τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί και στελέχη επιχειρήσεων στην ημερίδα με τίτλο “Digital Μεταμόρφωσης, achieving growth in business and banking” που διοργάνωσε ο Economist με την ΕΕΤ.
Οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τόσο τις τράπεζες όσο την Amazon και τους άλλους ομίλους λιανικής που τείνουν να μετατραπούν σε τράπεζες, τονίσθηκε σχετικά. Επομένως, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να δώσουν μάχη για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.
«Ο επόμενος ανταγωνιστής σας πιθανότατα δεν θα προέλθει από τον δικό σας τομέα βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Δημήτρης Καραγιάννης.
Η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, πρόεδρος της Στρατηγικής Επιτροπής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για θέματα Digital Banking, τόνισε ότι “ο έγκαιρος και αποτελεσματικός ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά θέμα επιτυχίας. Είναι θέμα επιβίωσης» καθώς μειώνεται διαρκώς ο μέσος χρόνος ζωής των επιχειρήσεων τα τελευταία 50-60 χρόνια.
“Το 1958 ήταν 61 χρόνια, το 1980 ήταν 25 χρόνια και το 2011 μόλις 18 χρόνια,” τόνισε η κ. Τζάκου.
Ειδικότερα για τις τράπεζες, η ίδια ανέφερε ότι οι τράπεζες επενδύουν ήδη μεγάλα ποσά στις νέες τεχνολογίες, κάποιες απο τις οποίες “ωριμάζουν” και χρησιμοποιούνται.
Ο Μιχαήλ Ιακωβίδης, αναπληρωτής καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητα του London Business School παρατήρησε ότι το 52% των εταιρειών που συγκαταλέγονταν στον δείκτη Fortune το 2000 δεν υπάρχουν πια και ότι το 2016 οι 5 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες στις ΗΠΑ ήταν εταιρείες τεχνολογίας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης νέων ανταγωνιστών, που φέρνουν γνώσεις και στοιχεία από άλλες αγορές, προσθέτοντας πως τα παραδοσιακά όρια τομέων και επαγγελμάτων καταρρέουν.
Αναφερόμενος ειδικά στην Amazon, ο κ. Ιακωβίδης τόνισε ότι “η Amazon δεν θέλει να υποκαταστήσει τις τράπεζες, αλλά να τις περιθωριοποιήσει προκειμένου να βγάλει η ίδια μεγαλύτερο κέρδος“.
O Γιάννης Βασιλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, τόνισε ότι ο καταναλωτής του μέλλοντος θα απαιτεί προτάσεις προσαρμοσμένες στο δικό του προφίλ που θα “χτίζεται” συνεχώς.
“Θα κάνει «opt out» από μη «σχετικούς» διαλόγους και θα εκνευρίζεται όταν εμείς του δείχνουμε στην πρώτη σελίδα του online καταστήματος πλυντήρια ενώ αυτός έψαχνε στο google τις προηγούμενες δύο ώρες για τηλεοράσεις. Η ταχεία διείσδυση τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής μέσα από προϊόντα που ενσωματώνουν Google Assistant, Apple Siri ή Amazon Alexa αλλάζουν ταχύτατα το τρόπο που οι σημερινοί καταναλωτές διαδρούν με τα τεχνολογικά προϊόντα αλλά και τον online κόσμο,” πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα online καταστήματα θα πρέπει να μετασχηματισθούν ώστε να είναι συμβατά με voice recognition και να έχουν την δυνατότητα να απαντούν σε σύνθετες ερωτήσεις καταναλωτών μέσα από εξελιγμένα chatbots.
“Δεν είμαι σίγουρος αν ρωτήσει στο μέλλον κάποιος την Alexa της Amazon από που να αγοράσει μία 65¨SONY OLED τηλεόραση αν θα του πει ότι μπορεί να την πάρει από τον Κωτσόβολο ή το Πλαίσιο. Και αν η ερώτηση γίνει στην Google Assistant πόσες απαντήσεις, θα πάρει ο πελάτης πέραν των δύο πρώτων paid προτάσεων;” ανέφερε ο κ. Βασιλάκος.
H Google έχει ανακοινώσει ότι το 20% των αναζητήσεων σε android συσκευές σήμερα στις ΗΠΑ γίνεται μέσω Voice Search.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος