Έτρεξαν καταπολεμώντας τον καρκίνο

Ηχηρό μήνυμα για την πρόληψη που σώζει ζωές, έδωσαν εκατοντάδες γυναίκες, κάθε ηλικίας, που έτρεξαν στον αγώνα δρόμου από το δημαρχείο του Ηρακλείου, τη Λότζια, μέχρι το λιμενοβραχίονα.

Την εκδήλωση ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού οργάνωσαν ο σύλλογος «ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο», η Ομοσπονδία Μαραθωνοδρόμων Κρήτης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στο χώρο υπήρχε για δωρεάν εξετάσεις η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας.
Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που μαζί με τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπεύθυνο λειτουργίας της κινητής μονάδας μαστογραφίας, Γιώργο Πιτσούλη, τον αντιπεριφερειάρχη, Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Υγείας και Αθλητισμού, Λάμπρο Βαμβακά, Νίκο Συριγωνάκη, τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Κώστα Βαρδαβά, τόνισαν την σωτήρια σημασία της πρόληψης, της αλλαγής νοοτροπίας και του τρόπου ζωής των πολιτών, πρωτίστως με τη διατροφή, την άσκηση, και την υγιεινή ζωή.
«Η εκδήλωση με την μεγάλη συμμετοχή έστειλε πολλαπλά μηνύματα ευαισθητοποίησης στην πρόληψη, αλλά και στην στήριξη των ασθενών με νεοπλασματική νόσο. Η Περιφέρεια συμμετέχει και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις του συλλόγου, και σήμερα είναι παρούσα στο χώρο η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας, η οποία «οργώνει» το νησί προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια στους οργανωτές και σ’ όλους τους συμμετέχοντες.
Την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και την επιτυχία της εκδήλωσης, επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΥ Ζ Ω με τον καρκίνο», Καίτη Κουναλάκη, και πρόσθεσε: «Η πρόληψη σώζει ζωές και δεν είναι μόνο η αυτοεξέταση, η μαστογραφία, αλλά εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής μας, διατροφή, άσκηση, όχι στις βλαβερές ουσίες, όχι κάπνισμα και αλκοόλ».
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέφερε ότι «ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού είναι διαρκής και πολυεπίπεδος. Χρειάζονται συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις όπως η σημερινή που δυναμώνουν την προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας της Περιφέρειας, γιατρός- ογκολόγος Λάμπρος Βαμβακάς, δίνοντας κρίσιμες συμβουλές, ανέφερε: «Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Η βελτίωση του τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Περισσότερη σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος, η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ο περιορισμός του αλκοόλ και περιορισμός έκθεσης σε οιστρογόνα είναι σημαντικά. Για την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση συστήνεται η αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα και η κλινική εξέταση μαστών από ειδικό γιατρό κάθε χρόνο και μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος