Τραμπ-Ερντογάν: Να φωτιστούν «όλες οι διαστάσεις» της υπόθεσης Κασόγκι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την Κυριακή στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης – πέραν της υπόθεσης Κασόγκι – για την κατάσταση στη Μάνμπιτζ της Συρίας, για την υπόθεση του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για τη διμερή συνεργασία της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση η μνηστή του δημοσιογράφου

Οι αρχές της Τουρκίας έχουν θέσει τη Χατιτζέ Τσενγκίζ, μνηστή του φονευθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, υπό 24ωρη φύλαξη μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή την Κυριακή.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, η Τζενγκίζ τον περίμενε έξω από το προξενείο. Όταν είδε ότι αργούσε να βγει, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, βάσει των οδηγιών του, αποκάλυψε η ίδια.

Τράμπ – Μακρόν για τον Κασόγκι

Για τις «περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου», συζήτησε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά όταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσιγκτον και για «ψέματα» από την πλευρά του Ριάντ.

Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Υπόθεση Κασόγκι: «Τραγικό λάθος» λέει η Σ. Αραβία – Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος