Ισπανία: Προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και μείωση δημόσιων δαπανών

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περικόψει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες του κρατικού μηχανισμού το 2016 για να εξισορροπήσει τις ευρείες μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, ενόψει των εθνικών εκλογών.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2016 ώστε να επιτύχει τους στόχους που προβλέπονται για τη Μαδρίτη από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καθώς η οικονομία ανακτά μέρος της ορμής της και τα φορολογικά της έσοδα αναμένεται να αυξηθούν, επιδιώκει να αξιοποιήσει όποια περιθώρια ευελιξίας διαθέτει στον προϋπολογισμό για να προσφέρει μέτρα που θα ανακουφίσουν λίγο τους πολίτες πριν από την καταφυγή στις κάλπες, πιθανόν τον Νοέμβριο.

Ο Ραχόι πιστεύει ότι ο πιο αυστηρός στόχος για το έλλειμμα δίνει περιθώριο να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ, που όπως είπε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, αν και προγραμματιζόταν να τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Ισπανία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης. Την Πέμπτη, αναθεώρησε την πρόβλεψή της επί τα βελτίω, στο 3,1%. Για το 2016 προβλέπει ανάπτυξη 2,5-2,7%.

Παρ’ όλη την ανάκαμψη της οικονομίας πολλοί Ισπανοί έχουν μείνει πίσω, και με το βιοτικό επίπεδο να έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης προεκλογικά, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπο τόσο με τους Σοσιαλιστές (PSOE) όσο και με το Podemos, το κόμμα που εκφράζει τους “αγανακτισμένους” κι εκφέρει απόψεις που για πολλούς ηχούν παρόμοιες με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος